Pacienţii infectaţi cu HIV mor încet, „sufocaţi” de procedurile de achiziţie a medicamentelor

0
3646

În ultima vreme cotidianul nostru a relevat o serie de situaţii de furturi de medicamente din unităţile spitaliceşti. În acest caz nu este vorba de un furt de acest gen, ci unul poate indirect de furt de… viaţă. Mai concret, este vorba despre lipsa unor medicamente absolut necesare de la secţia care se ocupă de pacienţii infectaţi cu HIV. În Arad sunt 30 de persoane care suferă de această boală şi au nevoie imperioasă de medicamente antiretrovirale. Însă aceste doctorii lipsesc şi, în unele cazuri, şi o zi sau două de întârziere poate avea consecinţe ireparabile pentru starea de sănătate a acestor oameni.
Unii dintre pacienţi au luat legătura cu Uniunea Naţională a Organizaţiilor Pacienţilor Afectaţi de HIV/SIDA pentru a reclama situaţia de la Arad.
Iulian Petre, directorul executiv la UNOPA ne-a declarat: „Da, într-adevăr situaţia de la Arad este destul de complicată. Din discuţia pe care am avut-o cu factori responsabili ai spita­lului, procedura de achiziţii extinse de medicamente a demarat. Însă aceasta durează şi câteva luni de zile. De aceea, în unele cazuri şi sunt unele situaţii disperate la Arad, acest termen este mult prea lung. Pe de altă parte, am primit asigurări că s-a iniţiat o procedură de achiziţii de urgenţă, care se poate finaliza în 14 zile. Situaţia este similară şi la Bucureşti. Sunt nişte «hopuri» legislative care trebuie corectate de urgenţă. În plus, blocajul s-a creat şi pentru că Minis­- terul Finanţelor nu a alocat banii la timp. În aceste cazuri cred că ar fi mult mai bine ca sumele necesare să se acorde pe întreg anul şi nu etapizat ca până acum. Pentru că ajungem în tot felul de situaţii, dintre care unele pot deveni dramatice”. Cei de la UNOPA sunt de părere că dacă s-ar crea un stoc tampon de medicamente pentru aceste cazuri, ele ar putea fi gestionate mult mai bine. Însă, o reducere a complicatelor proceduri de achiziţie publică se impune în mod natural. Altfel, durata inadmisibil de lungă se poate dovedi de-a dreptul…sufocantă pentru oamenii infectaţi cu HIV. Iar, ajutorul ar putea sosi prea târziu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.