Pacoste, la Lipova: o firmă din Piteşti, care exploateză o carieră, murdăreşte drumul, dar vrea ca alţii să plătească…

0
933
  • O altă carieră, aflată în vecinătate, a fost arătată cu degetul pe nedrept, dar încetul cu încetul se face lumină.
  • Firma care nu are nicio implicare a spălat drumul şi şi-a oprit temporar activitatea, pentru a-şi demonstra nevinovăţia.
  • Administratorul firmei din Piteşti o ţine însă pe a lui.

După cum se ştie, carierele de piatră reprezintă o adevărată bătaie de cap pentru vecini, dacă cei care le exploatează nu respectă anumite reguli. Mai mult, există şi cariere pot fi o pacoste şi pentru alte exploatări de piatră. Veţi vedea în cele ce urmează de ce.
Atunci când ai de transportat diferite mărfuri cu maşini de mare tonaj, acestea vor avea un efect asupra drumului cu care vin în contact. Fie că vorbim despre praf, fie despre noroiul lăsat pe carosabil în zilele ploioase. Mulţi locuitori ai oraşului Lipova au ajuns să fie nemulţumiţi din această cauză, după cum în această situaţie sunt şi şoferii care circulă pe DN7, când noroiul ajunge pe şosea, punând în pericol siguranţa circulaţiei. Oamenii arată cu degetul înspre două cariere de piatră, dar la o privire mai atentă veţi vedea că una dintre ele nu are nicio vină.
Încetul cu încetul se face
lumină
Una dintre firme, cea aflată în partea de jos a dealului, face doar concasări, livrând foarte puţin în această perioadă. De altfel, săptămâna trecută, când a izbucnit scandalul legat de mizeria făcută de camioane, societatea cu pricina a vândut doar vreo trei camioane de piatră, deci ar trebui scoasă din ecuație o dată şi pentru întotdeauna, acest lucru rezultând şi în urma inspecției Gărzii de Mediu. De altfel, în ziua în care a avut loc inspecţia, societatea şi-a încetat cu totul activitatea, pentru ca reprezentanţii Gărzii de Mediu să poată vedea cu ochii lor de unde vine mizeria. Din datele de care dispunem în momentul de faţă rezultă astfel, cât se poate de clar că problemele reclamate de oameni au apărut din cauza transporturilor numeroase făcute de firma Izometal Compozit SRL din Piteşti, care deţine o carieră în partea de sus a dealului.
„Am concasat şi nu am avut livrări, am funcţionat la capacitate minimă în această perioadă. Nu am livrat ca şi vecinii. Ei sunt deasupra, fac explotarea în vârful dealului, dar au cântarul sub noi, aproape de case şi de ieşirea în DN 7. Ei spală cauciucurile jos, înainte să urce pe cântar, astfel încât noi suntem obligaţi să trecem pe mizeria lor. Cu toate acestea, noi am fost cei care am dus pompierii să spele drumul şi am plătit pentru această operaţiune. Dupa ce am dus pompierii nu am mai livrat nicio maşină. Când a venit Garda de Mediu am preferat să nu lucrăm, să vedem de unde vine noroiul. Şi noroi tot era. Cei de la Garda de Mediu au văzut că ei lucrau”, povesteşte unul dintre reprezentanţii carierei situată în partea de jos a dealului.
Săndulescu arată
cu degetul în altă parte
Pe de altă parte, trebuie spus că firma de deasupra, Izometal Compozit SRL, nu numai că nu a făcut demersuri să curăţe drumul, dar se pare că ar fi chemat Garda Națională de Mediu să vină în control la cealaltă societate, lucru care, dacă se adevărat, este mai mult decât înjositor.
Contactați telefonic, reprezentanţii firmei Izometal susțin însă că ei nu au nicio vină, arătând cu degetul înspre cealaltă carieră. „Nu este vorba despre societatea noastră, lângă noi, pe același drum de utilitate publică care aparține Primăriei mai este o exploatare. Noi avem oameni și instalații de umetat și de spălat camionale la ieșirea în drumul național”, a declarat administrator firmei, Dan Eugeniu Săndulescu.
Așadar, cei de la Izometal dau vina pe o firmă care nu prea are livrări în această perioadă şi care
şi-a oprit activitatea pentru ca toată lumea să îşi dea seama că noroiul provine din altă parte. Halal omenie! Românii au această ten­dință de a se scoate pe ei dintr-o situație neplăcută sau care necesită un efort cu orice preț, chiar dacă acest lucru nu este tocmai etic. Ne place să fim stăpâni pe ceea ce avem și peste încă puțin din ceea ce este al statului, al tuturor, dar nu ne place să ne asumăm consecinţele acțiunilor noastre.
Ioana Puraveț
Lucian Şerban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.