Președintele CSM, judecătoarea Nicoleta- Margareta Tânt, a trimis Camerei Deputaților un draft de „Ghid de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu puterea legislativă”. Documentul prevede un set de reguli pentru parlamentari şi magistraţi. Comisiile parlamentare vor lua în dezbatere documentul care instituie de fapt un protocol de neagresiune între senatori, deputați, procurori și judecători.
Recomandări
În orice discurs cu privire la activitatea celeilalte puteri, a instituţiilor sau persoanelor care fac parte din acestea, se va realiza prezentarea elementelor de fapt verificate şi verificabile, cu indicarea elementelor doveditoare.
Judecătorii şi procurorii: Pot să aibă convingeri politice, dar le manifestă prin exercitarea dreptului la vot; Sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice; Sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare, în orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului – legislativă şi executivă.
Reprezentanţii puterii legislative trebuie să se abţină de la declaraţii care pot aduce atingere independenţei justiţiei sau care pot pune presiune asupra unor judecători şi procurori sau tind să impună soluţionarea unor cauze într-un anumit sens. Reprezentanţii puterii legislative pot critica practica neunitară şi erorile grave din activitatea sistemului judiciar.
Atât judecătorii şi procurorii, cât şi deputaţii şi senatorii, în luările de poziţii, scrise sau orale, sunt obligaţi să respecte valorile protejare prin legile care stabilesc situaţii privind restrângerea libertăţii de exprimare. Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine. Declaraţiile făcute de reprezentanţii celor două puteri trebuie să respecte drepturile şi libertăţile cetăţenilor, în special dreptul la propria imagine, la reputaţie şi la viaţa intimă.
Colaborarea loială presupune consultarea CSM şi a asociaţiilor de magistraţi asupra proiectelor de act normativ (cu impact asupra activităţii sistemului judiciar) la Parlament, în toate situaţiile în care nu există avizul Consiliului său conţinutul actului normativ a fost modificat după transmiterea avizului. Comisiile parlamentare trebuie să realizeze o întâlnire de lucru cu Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ şi Parchetul General anterior dezbaterii pe articole a proiectului de act normativ. Parlamentul va trimite spre consultare CSM toate proiectele de acte normative în domeniul justiţiei.

  • Liviu Alexe spune:

    Orice înțelegere/pact/alianță are ca scop protejarea semnatarilor împotriva unui dușman comun. În cazul acesta, dușmanul comun este cetățeanul (eventual și presa care-l informează).

  • Mircea spune:

    UNIO TRIUM NATIONUM…PACTUL CELOR TREI CATEGORII STATALE PRIVILEGIATE…OMUL S-A NĂSCUT LIBER, STATUL A FOST CREAT DE OM ȘI ESTE ÎMPOTRIVA OMULUI, ADUCEȚI ROBOȚII ȘI VOR FI ÎMPOTRIVA STATULUI…

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției