risc

Furturile de lemne au devenit un adevărat fenomen

Două ONG-uri au întocmit, în ultimii ani, hărţi cu privire la tăierile ilegale. Asociaţia pentru Certificare Forestieră, o organizaţie independentă, neguvernamentala şi non-profit, înfiinţată în aprilie 2009 cu sprijinul World Wide Fund for Nature Danube – Carpathian Programme, a întocmit o primă hartă care a fost postată pe www. certificareforestieră.ro, potrivit datelor aferente anilor 2005-2006. Zonele au fost delimitate de către reprezentaţii inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi vânătoare în urma  unui seminar organizat în 2006. „Delimitarea zonelor s-a făcut în baza unui set de criterii stabilit de comun acord cu reprezentaţii MAPDR şi în baza experienţei personalului de control din teren”, se arată pe site-ul cu pricina. Astfel, s-a avut în vedere numărul de proprietari, mărimea proprietăţii, numărul de reclamaţii şi sesizări referitoare la ilegalităţi, volumul de arbori tăiat ilegal înregistrat în mod oficial, numărul de amenzi şi sancţiuni aplicate de către ITRSV, numărul de instalaţii de debitat material lemnos existente în zonă, problemele sociale din comunităţile de acolo, puneri în posesie ilegale, presiunea politică, lipsa cadastrului forestier şi existenţa unor suprafeţe neadministrate conform OUG 139. „Trebuie menţionat că lemnul provenit din aceste zone nu constituie lemn cu provenienţa ilegală (recoltat cu încălcarea legislaţiei silvice în vigoare) dar prezintă potenţial ridicat ca să provină din explotare sau comercializare ilegală”, se mai arată pe site.

Trei din şapte

Pe raza ITRSV Oradea au fost depistate probleme pe raza a şapte ocoale silvice, trei dintre acestea aflându-se în judeţul Arad. Astfel, s-a stabilit că există un risc mare de tăieri ilegale în zona Săvârşin-Petriş, aferentă Ocolului Silvic Săvârşin; zona Hălmagiu-Vârfurile, aferentă Ocolului Silvic Hălmagiu şi zona Dezna-Moneasa, aferentă Ocolului Silvic Codrii Zărandului-Gurahonţ.

De menţionat că scopul Asociaţiei pentru Certificarea Forestieră îl reprezintă promovarea managementului forestier responsabil, a unui sistem de certificare forestieră credibil, ce contribuie la gospodărirea pădurilor în mod corespunzător din punct de vedere ecologic, cu beneficiu social şi viabil economic, conservarea mediului natural şi a proceselor ecologice din România.

Jaf în pădurile de la Valea Mare şi Gurahonţ

A doua hartă care prezintă zonele de risc, stabilite conform datelor strânse recent, a fost postată pe www.lemncontrolat.ro. Potrivit celei de a doua hărţi există potenţial de tăieri ilegale în zona Beliu şi în zona Dezna-Moneasa.

Cele două hărţi nu vin decât să confirme faptul că furturile de lemne au ajuns să reprezinte un fenomen în judeţul Arad, iar cei care ar trebui să le stopeze ştiu acest lucru.

În numerele trecute ale ziarului nostru vă informam cu privire la jaful petrecut în pădurile Ocolului Silvic Valea Mare, unde angajaţii Direcţiei Silvice, instituţie condusă de Teodor Ţigan, s-au aratat interesaţi de ceea ce se petrece acolo doar după ce un localnic a tras mai multe semnale de alarmă, dar şi cu privire la furturile de la Composesoratul Gurahonţ.

  • Mihai spune:

    Băi nene, mai las-o moale cu Gurahonţul, nu te vezi că n-ai habar de nimic, vehiculezi informatii primite in birt, de pilda– Ocolul Silvic Codrii Zarandului-Gurahont;-de unde l-ai mai scos si pe ăsta?

  • BizonulRosu spune:

    Doar sa te uiti la privirea tâmpă (din poză) a lui Lucian Serban si-ti dai seama ce personaj incult este. … ! In rest ,toata povestea cu ocolul Gurahont se stie ca-i un atac cu tenta politica,
    sa fie lovita o firma locala si foarte puternica financiar, in dorinta
    unei alte firme de la vreo 20 km, care plina de datorii si-a pus lacatul
    pe poarta. DAR NU MOR CAII CAND VOR …..JAVRELE BASHISTE !! !! !! !!

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției