După inundații au ieșit la iveală pagubele din județul nostru. Reamintim că cele mai calamitate zone au fost Hălmăgel, Slatina de Mureș, Bârzava, Conop, Tauț, Gurahonț, dar și alte localități din zona montană și colinară a județului Arad. Autoritățile au contabilizat daunele pentru a transmite la Guvern, de câți bani are nevoie Aradul, pentru infrastructură și obiective afectate. Vorbim de peste 14, 61 milioane de lei.

Luni a avut loc ședința extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Arad pentru verificarea proceselor verbal de constatare a pagubelor produse în perioada 1 iunie – 9 iunie 2019, întocmite de către comisiile mixte care au verificat situația din teren și validarea acestora.

Totodată a fost analizat modul în care structurile implicate în managementul situațiilor de urgență generate de inundații au executat misiunile operative de intervenție, protecție și reabilitare a zonelor afectate.

„În perioada 1 iunie – 9 iunie 2019 au fost afectate 15 unități administrativ teritoriale, fiind constatate pagube la infrastructura localităților, obiective sociale, economice, lucrări de apărare ale cursurilor de apă aflate în administrarea acestora. De asemenea, au fost analizate și validate pagubele produse la infrastructura din administrarea Consiliului Județean Arad. Suma totală necesară reabilitării și revenirii la starea de normalitate este de 14.611,4 mii lei, pentru care se va înainta  Nota de Fundamentare și Proiect de Hotărâre de Guvern către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice“, a transmis purtătorul de cuvânt al C.J.S.U ARAD, George Pleșca.

În cazul imobilelor populației afectate, în conformitate cu HG 365/2019 a fost transmisă către Ministerul Muncii și Justiției Sociale prin Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Arad, situația înregistrată la nivelul județului Arad. În urma verificărilor efectuate în teren au fost întocmite evaluări pentru un număr de 32 imobile afectate între 10% și 90%.

           

Recomandările redacției