Pâine, nu circ

0
373

Sâmbătă a avut loc marele congres PNL, în urma căruia a fost ales președinte al partidului Florin Cîțu, iar oamenii sunt furioși. La congres au participat aproape 5.000 de delegați, chiar în ziua în care la București a fost depășită incidența de 4/1000 de locuitori privind numărul de infectări cu Sars-CoV-2.

Chiar așa, cum să i se impună omului de rând atâtea restricții, când cei care ne îndeamnă să ne injectăm se adună buluc la Romexpo? Desigur că era nevoie și de acest congres, dar nu așa.

Credința mea intimă este că trebuie să ne vaccinăm și să depășim cât putem de bine pandemia, în special cu acest nou val al variantei Delta. Cu toate acestea, așa cum am mai spus, nu-mi permit să conving pe nimeni de necesitatea vaccinului. Însă eu nu contez, importanți sunt aceia care poartă pe umeri responsabilitatea campaniei de vaccinare. Și tocmai aceștia par să încalce regulile.

Mai mult, la congres a fost aproape ignorat faptul că trecem printr-o perioadă foarte grea la nivel de buget individual. Singurul care pare să fi vorbit de probleme reale ale țării a fost, culmea, Kelemen Hunor, președintele UDMR, invitat să țină un discurs. În rest, țara pare să fie aruncată în haos tocmai la acest moment de cotitură din pragul iernii.

Va reveni USR la guvernare? Mă îndoiesc. Au spus în mod repetat că refuză să lucreze cu un guvern condus de Cîțu. În aceste circumstanțe, lui Cîțu nu îi rămâne decât să se bazeze pe „ciuma roșie”. În alte cuvinte, să-și negocieze măsurile cu parlamentari din alte partide, inclusiv PSD.

În ciuda tuturor simpatiilor sau antipatiilor, românii speră totuși să aibă stabilitatea pe care le-o promite Cîțu peste iarnă, iar acesta să se apuce de guvernare. Premierul spune că, pe moment, trebuie să ia multe măsuri pe termen scurt pentru a depăși sezonul rece cu bine. Patru luni de lupte politice au fost prea mult. Oamenii sunt în stradă și nu mai au nicio încredere în autoritățile din România.

Din nou, lupta se dă pentru ciolan, iar omul de rând nu prea are multe de zis. Cu toate acestea, până și PSD își dorește o stabilitate guvernamentală până în 2024, sprijinită tacit, în speranța ca PNL să scadă până atunci vertiginos în sondaje. Românul nu e prea interesat de jocurile politice subterane, dar își dorește o viață decentă în care țara să fie totuși guvernată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.