Paisprezece arestări şi 18 percheziţii după atentatul de la Viena

0
338

Mai multe atacuri armate au avut loc luni seara în centrul Vienei, în Austria. Patru persoane au fost ucise prin împuşcare. Una dintre victime, un trecător, a murit la faţa locului, iar două femei şi un bărbat au murit din cauza rănilor în noaptea de luni spre marţi.
Atacatorul, originar din Macedonia de Nord, este prezentat de către Guvern drept un „simpatizant” al grupării jihadiste Statul Islamic. În acest stadiu nu există însă probe care să arate existenţa unui al doilea atacator, a anunţat marţi ministrul austriac de Interne Karl Nehammer. Vizionarea înre­- gistrărilor video de la locul crimei nu a permis confirmarea faptului că un al doilea suspect ar fi participat la atac, a anunţat într-o conferinţă de presă Nehammer.
Anterior el a dat asigurări că cel puţin un suspect este fugar. Multe elemente rămân de clarificat după atacul terorist soldat cu patru morţi, luni seara, la Viena.
Poliţiştii caută în continuare să stabilească cu precizie numărul atacatorilor. Poliţiştii au ucis prin împuşcare, în noaptea de luni spre marţi, un atacator.
Profilul acestuia începea să se contureze marţi. Potrivit primelor elemente ale anchetei, prezentate marţi de către autorităţi, anchetatorii au pătruns în locuinţa atacatorului şi au examinat materialul informatic al acestuia. Ei au găsit o înregistrare video în care acesta depune un jurământ de credinţă faţă de organizaţia jihadistă Statul Islamic.
Ministrul austriac de Interne Karl Nehammer a declarat pentru agenţia austriacă de presă APA că atacatorul avea vârsta de 20 de ani şi cetăţenia austriacă.
El a dezvăluit însă că tânărul era originar din Macedonia de Nord.
Săptămânalul vienez Falter scrie însă că atacatorul era de origine albaneză şi că părinţii acestuia au efectuat doar un sejur în Macedonia de Nord. Şi mai important, însă, este faptul că tânărul le era cunoscut serviciilor austriece de informaţii. El a încercat să se ducă în Siria, în cadrul unei reţele de câteva zeci de islamişti, însă a fost prins şi condamnat în 2019, după care a fost eliberat din închisoare. Acesta este unul dintre punctele pe care anchetatorii şi magistraţii sunt nevoiţi să-l clarifice. (news.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.