• Putin spune, într-un discurs înregistrat, că „operaţiunea militară în Ucraina trebuie să continue, pentru a fi eliminaţi toţi naziştii”.
  • Preşedintele rus ameninţă că va reacţiona vehement dacă Occidentul „va încerca să distrugă Rusia”.
  • „Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei şi a încercat să transforme poporul ucrainean în carne de tun”, acuză Putin.

Principalele declaraţii ale lui Putin:

  • „Subliniez. Vom face tot ce putem pentru a asigura desfăşurarea referendumurilor.”
  • „Ucrainenii refuza o solutie paşnică la situaţia din Donbas. Vrem să eliberăm Donbas.”
  • „Donbas este aproape eliberat de nazişti şi regimul de ocupaţie a făcut o linie de apărare puternică. Oamenii de acolo nu vor să fie sub jugul lor.”
  • „Cei care vorbesc despre atac nuclear, trebuie să-şi amintească de faptul că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, aşa că, dacă integritatea teritorială a ţării va fi pusă în pericol, vom acţiona fără teamă, şi nu blufez.”
  • „Ministrul Apărării a fost însărcinat de către mine să determine statutul legal al regiunii.”
  • „Este necesară o decizie urgentă pentru a proteja oamenii în „teritoriile eliberate”. 
  • „Spun public, pentru prima dată, a existat o reacţie pozitivă la propunerile noastre de asigurare a securităţii Rusiei.”
  • „Regimul de represiune s-a intensificat dupa 2014. Intimidarea împotriva Rusiei a devenit barbarică.”
  • „Anunţ o mobilizare militară parţială. Voi acorda statut legal „voluntarilor” care luptă în Donbas. Toţi cetăţenii care vor fi mobilizaţi vor avea statut deplin de forţă armată.  Mobilizarea va începe miercuri.”
  • „Occidentul are ca scop distrugerea Rusiei şi a încercat să transforme poporul ucrainean în carne de tun.”
  • „Am încredere în sprijinul vostru.”  

În contradicţie cu discursul furios, ameninţător la adresa imaginatului inamic suprem – Occidentul, preşedintele rus Vladimir Putin este convins că regiunile ruseşti, populate de oameni de mai multe naţionalităţi, ar trebui să acorde mai multă atenţie problemelor legate de pacea civilă, conform declaraţiilor sale de marţi seara.

„Republicile voastre, în care locuiesc în mod tradiţional oameni de diferite naţionalităţi şi religii, ar trebui să accepte chestiunile legate de pacea civilă, stabilitate”, a declarat el participanţilor la o ceremonie care a marcat cea de-a 100-a aniversare a Republicii Adygea, a Republicii Kabardino-Balkaria şi a Republicii Karachay-Cherkessia. „Este foarte important în general, şi deosebit de important pentru teritoriile complicate, precum ale dumneavoastră”.

„Este important ca autorităţile regionale, forţele politice, uniunile religioase şi organizaţiile publice din republici să aibă o poziţie fermă şi principială şi să se angajeze într-un efort uriaş pentru a dezvolta tradiţii de bună vecinătate şi prietenie între oameni de diferite naţionalităţi”, a adăugat Putin

Premierul Nicolae Ciucă spune că a luat act „cu îngrijorare” de declarațiile lui Vladimir Putin. „Vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenetrii din UE”, adaugă șeful Executivului.

„Azi e ziua internațională a păcii și în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate în această dimineață am luat act de declarațiile președintelui Putin, am luat act cu îngrijorare referitoare la mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse și la desfășurarea așa-zidelor referendumuri. Ne menținem atitudinea echilibrată și vom continua să analizăm cu calm evoluția situației împreună cu aliații noștri din NATO și partenerii duin UE. Îmi exprim speranța ca situația din zona de conflict să nu escaladeze”, spune premierul Nicolae Ciucă.

sursa: stiripesurse.ro

Recomandările redacției