Peste 20 de nuntaşi care petreceau, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la un restaurant din Pâncota, au fost transportaţi de urgenţă, cu mai multe ambulanţe, la Spitalul Clinic Judeţean Arad, acuzând dureri de burtă şi greaţă. O parte dintre persoane s-au deplasat cu propriile maşini la spital, sau au fost transportate de rude.
Starea de disconfort, se pare, a fost cauzată de mâncarea consumată. Aproape jumătate dintre pacienţii care au ajuns pe secţia de Boli infecţioase sunt copii.
Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Arad, dr. Adrian Wiener, confirmă că aseară au ajuns la urgenţă mai multe persoane care, după simptome, păreau să fie intoxicate cu alimente.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Arad, dr. Laura Nicolescu, ne declară: “Din câte am înţeles, în prima fază au ajuns la spital, transportate cu mai multe maşini de ambulanţă, 14 persoane: nouă adulţi şi cinci copii. Dar numărul acestora a fost mai mare, pentru că alte persoane au ajuns cu maşini proprii. Simptomele unei toxiinfecţii alimentare au apărut la doar câteva ore de la ingerarea alimentelor. Au acuzat greţuri, vărsături, ameţeli. Direcţia de Sănătate Publică Arad s-a sesizată şi am trimis la faţa locului o echipă de specialişti pentru recoltarea de probe alimentare, dar şi de pe suprafeţele pe care s-a gătit şi a personalului restaurantului din Pâncota”.
Principalul suspect: brânzeturile
Directorul DSP Arad, dr. Laura Nicolescu, crede că, după timpul extrem de scurt de declanşare a simptomelor acestei toxiinfecţii alimentare, un stafilococ din brânzeturile servite la restaurant se face vinovat de acest incident.
În acest moment, mai multe probe luate de la faţa locului se află în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică şi se aşteaptă rezultatul analizelor.
Dacă se va stabili că brânzeturile sunt principala cauză, se va trece la identificarea furnizorului produselor – care poate fi o fabrică de lactate, o alimentară sau chiar un cioban – şi tragerea acestora la răspundere. Prima măsură este sesizarea Direcţiei Sanitar Veterinare şi se vor aplica amenzi destul de usturătoare, ţinând cont că se putea pune viaţa consumatorilor în pericol.
Se poate merge, însă, ca măsură extremă, până la închiderea unităţii de alimentaţie publică.
Vestea bună vine de la spital, care precizează că o mare parte a celor care au ajuns la urgenţă au
plecat spre casele lor, o singură persoană, din câte se pare, o femeie în vârstă, rămânând internată.