Deși pandemia a frânat activitatea infracțională, se pare că a favorizat migrația ilegală la frontierele statului român. Ne confruntăm oare cu o nouă criză a migranților sau i-a pus serios pe fugă pandemia? Ascunși în TIR-uri, în microbuze, prin portbagajele mașinilor sau luând-o la pas prin câmp, migranții au găsit mijloace mai mult sau mai puțin inedite prin care să poată ajunge în Vestul Europei, sperând să scape de pandemie și de condițiile de viață dure din locurile de baștină. În perioada 01.01.2020 – 31.10.2020, fenomenul tentativelor de trecere ilegală a frontierei, conform structurilor poliţiei de frontieră de pe raza județului Arad, a cunoscut o creştere semnificativă, numărul migranților depistaţi fiind aproape dublu (1.206 persoane) comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost depistate 633 persoane în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat.

În perioada analizată, au fost prinşi şi opriți la graniță 1.206 migranțţi, dintre care 427 au încercat să treacă fraudulos la „frontiera verde”, iar 779 prin punctele de trecere a frontierelor.

În ceea ce privește statele din care emigrează cetățenii care încearcă să treacă fraudulos frontiera, cele mai întâlnite cetățenii ale migranţilor depistaţi la frontiera româno-maghiară în perioada antemenționată sunt, de la cele mai frecvente la cele mai puțin frecvent întâlnite: Siria, Afganistan, Turcia, Irak, Maroc, India, Algeria, Palestina, Egipt, Libia.

Aproximativ 48% dintre cetățenii străini depistaţi în tentativă de trecere ilegală a frontierei în PTF-urile din județul Arad au încercat să iasă ilegal din România ascunși în diferite mijloace de transport, 30% au acționat la „frontiera verde” și 5 % au fost depistați cu documente de călătorie false/falsificate sau aparținând altor persoane. Diferența este reprezentantă de cei care au fost depistați cu ședere ilegală pe teritoriul României și de cei care au încercat să se sustragă de la controlul de frontieră. Dintre persoanele depistate în tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, în perioada 01.01.2020 – 31.10.2020, 83% sunt adulți și 17% sunt minori. În loc de concluzie, putem spune că lockdown-ul și interdicțiile impuse de statele din Orient sau Europa nu par a fi o soluție și pentru fenomenul migrației, care a fost exacerbat de epidemia globală.

Recomandările redacției