Aproape 600.000 de australieni şi-au pierdut locul de muncă în aprilie în urma măsurilor luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, cel mai mare număr din ultimii 40 de ani, potrivit unor date publicate joi, informează AFP, potrivit agerpres. Potrivit Biroului Australian de Statistici (ABS), 100.000 de persoane au solicitat ajutor de şomaj, în timp ce 500.000 s-au retras din câmpul muncii. Premierul australian Scott Morrison a calificat aceste cifre drept „extrem de şocante”, ABS estimând că, totalizând subocuparea şi şomajul, nivelul a atins în aprilie cifra record de 19,9%. Potrivit ABS, 2,7 milioane de persoane, adică o persoană activă din cinci, au fost nevoite să-şi părăsească locul de muncă sau şi-au văzut programul de muncă diminuat, în timp ce Australia a înregistrat „o scădere fără precedent”, de 63,5%, a ratei de ocupare. Această scădere s-a tradus printr-o majorare cu un punct procentual a ratei şomajului, care a ajuns la 6,1%. Doar 12,4 milioane de australieni au în prezent un loc de muncă, cea mai mare scădere lunară după ce ABS a început să înregistreze date lunare, în 1978. Morrison a avertizat populaţia să se pregătească la anunţuri, pe plan economic, şi mai dificile în lunile ce vor urma. „O zi foarte dificilă. Teribil de şocantă, dar nu neaşteptată. Ştiam că vor fi veşti dificile, pentru că pandemia are un impact asupra Australiei, ca şi asupra tuturor ţărilor de pe planetă”, a spus el. Ministerul australian al Finanţelor a estimat că rata şomajului va ajunge la 10% în iunie.

Morrison a anunţat că şase milioane de australieni beneficiază în prezent de Jobkeeper, un program de ajutor salarial de 1.500 de dolari australieni (890 de euro) pentru două săptămâni şi care este dat personalului prin intermediul angajatorilor. Australia a înregistrat în jur de 7.000 de cazuri de contaminare cu noul tip de coronavirus, care a ucis circa o sută de oameni din cele 25 de milioane de locuitori. Ţara este salutată pentru eficacitatea măsurilor luate pentru combaterea epidemiei. Însă restricţiile privind deplasările, adunările sau comerţul cu amănuntul au avut un impact devastator asupra economiei.

Unele regiuni ale Australiei au început să relaxeze anumite restricţii. Începând de vineri, cafenelele, pub-urile şi restaurantele vor începe să se deschidă pentru grupuri mici.

 

Recomandările redacției