Întrucât criza energetică, dar și prețurile exorbitante ale facturilor sunt subiecte de actualitate, o alternativă care ne-ar putea ajuta să rezolvăm aceste probleme sunt panourile solare. Cum sună să obții independența energetică, în timp ce utilizezi razele solare, care sunt gratuite, pentru a-ți acoperi consumul gospodăriei? 

Ce sunt panourile solare

Panourile solare sunt tehnologiile care ne permit transformarea razelor de soare în energie electrică sau termică.

Există 2 tipuri de categorii de panouri, în funcție de scopul pentru care vor fi utilizate: 

  • Panouri solare termice, care convertesc energia solară în căldură.
  • Panouri solare fotovoltaice, care transformă energia solară în electricitate. 

Avantaje

Dacă te-ai întrebat de ce să alegi panourile solare, iată câteva motive pentru care o astfel de investiție este una de viitor:

  •  Funcționează cu energie solară, care este o resursă gratuită și inepuizabilă.
  •  Nu poluează, reprezentând o soluție de încălzire prietenoasă cu natura.
  •  Reduc costurile de plată a consumului de energie sau de gaze naturale.
  •  Întreținerea panourilor solare este foarte ușoară și nu trebuie făcută foarte des.
  •  Pot fi mutate, fiind detașabile, fapt care le face potrivite în multe tipuri de spații.

Mai multe detalii legate de panourile solare găsiți într-un articol anterior, aici.

Investiție

“Cât costă panourile solare?” este una dintre primele întrebări care apare pe buzele unei persoane interesate să facă trecerea de la statutul de consumator la cel de prosumator. 

Fiind vorba de o tehnologie nouă care ne permite transformarea unei surse regenerabile în energie, costurile sunt mai ridicare. Nu uita că după instalare, consumul tău va fi acoperit în mare parte de panourile solare, iar calvarul prețurilor mari la facturi va lua sfârșit. 

La întrebarea “cât costă”, nu îți putem da o cifră exactă, pentru că cel mai corect răspuns este “depinde”. 

Costurile instalării unui panou solar termic sau fotovoltaic depind de consumul tău de energie, de suprafața și tipul de acoperiș, dar și de tehnologia pentru care optezi. 

În general, prețurile panourilor solare termice pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge până la 7.000 de lei sau chiar mai mult, în funcție de tehnologia și de specificațiile panoului.

Un panou fotovoltaic are un preț de pornire de la 900 de lei, în cazul panourilor monocristaline de 400W, iar prețul unui sistem complet, cu 20 de panouri, poate depăși ușor suma de 50.000 lei. Din nou, aici trebuie să ținem cont de ce consum mediu avem și implicit putem aproxima de câte panouri avem nevoie pentru a susține acest consum. 

Cel mai indicat este să apelați la o firmă specializată, care vă poate ajuta cu toate aceste calcule, astfel încât să fiți sigur că investiția corespunde cu toate nevoile gospodăriei. 

Etapele instalării panourilor solare

Dacă ai luat decizia de a face această investiție pentru locuința ta, aceștia sunt pașii următori spre a te bucura de energia generată de soare: 

  1. Alege locul potrivit. Panourile solare pot fi montate atât pe acoperiș, cât și pe suprafața solului, dacă spațiul îți permite. Principala condiție este ca panourile să fie expuse la soare, de preferat orientate către sud sau est. 
  1. Instalează montura. Montura ajută panourile solare să își păstreze poziția, având în vedere ca sunt instalate în exterior, fiind astfel expuse la diverse condiții meteo. 
  1. Instalarea panourilor. Primii pași după instalarea monturii sunt instalarea șinelor mobile, dar și a suportului metalic. Panourile vor fi fixate cu ajutorul unui adeziv. 
  1. Stabilește unghiul de înclinare. Pentru a te bucura de toate beneficiile pe care panourile solare le oferă, este foarte important unghiul de montare, pentru că în funcție de el, panourile captează razele UV. Ținând cont de anotimp, se pot adăuga sau scădea 15 grade. 

Vă recomandăm să apelați la o firmă specializată, atât pentru consultanță, cât și pentru montaj. Fiind vorba de sume importante, nu riscați să faceți o alegere neinspirată în ceea ce privește instalarea și punerea în funcțiune a panourilor. În curând, Glasspandoor vă va ajuta cu mai multe detalii. 

Recomandările redacției