Papa Francisc a declarat că Biserica Catolică nu ar trebui să permită ca interdicţiile privind căsătoriile homosexuale, avortul şi contracepţia să-i domine învăţămintele, dar că ar trebui să fie o Biserică mai primitoare acolo unde preoţii sunt pastori înţelegători, şi nu birocraţi reci şi dogmatici, transmite Reuters.

Într-un interviu extrem de direct pentru Civilta Cattolica, lunar italian iezuit, papa Francisc nu a invocat perspectiva unor schimbări prea curând la astfel de învăţăminte morale, dar a părut a încerca să schimbe tonul folosit de Biserică, de la condamnare la mizericordie.

Francisc, primul papă non-european din ultimii 1.300 de ani şi primul papă din America Latină, a spus că Biserica Catolică, din care fac parte 1,2 de miliarde de credincioşi, ‘s-a izolat în lucruri mici, în reguli meschine’.

Biserica, a spus el, ar trebuie să se considere ca „un spital după o luptă” şi să încerce să vindece rănile mari ale societăţii şi să nu fie „obsedată cu transmiterea unei multitudini incoerente de doctrine care să fie impuse insistent”.

Amplul interviu a fost realizat în trei sesiuni în august şi a fost transmis joi simultan, în traducere, în publicaţiile iezuite din întreaga lume.

„Nu putem insista doar pe chestiuni legate de avort, căsătorii homosexuale şi folosirea metodelor contraceptive. Nu este posibil. Nu am vorbit prea mult despre aceste lucruri şi am fost mustrat pentru asta”, a spus el.

„Dar atunci când vorbim despre aceste lucruri, trebuie să vorbim despre ele în context. Învăţătura Bisericii, în acest sens, este clară, iar eu sunt un fiu al Bisericii, dar nu trebuie să vorbim despre aceste lucruri tot timpul”, a afirmat el.

Referindu-se în mod specific la homosexuali, el a declarat: „În viaţă, Dumnezeu îi însoţeşte pe oameni. Şi noi trebuie să îi însoţim pe ei, pornind de la situaţia lor. Trebuie să îi însoţim cu mizericordie”.

Papa a vorbit de asemenea şi despre rolul femeilor în Biserică, spunând că „întrebările lor profunde trebuie să primească răspunsuri”.

„Prin urmare, trebuie să analizăm mai mult rolul femeii în Biserică. Trebuie să lucrăm mai mult pentru a dezvolta o teologie profundă a femeii. Numai prin acest pas vom putea să reflectăm mai bine asupra funcţiei lor în cadrul Bisericii”, a adăgat suveranul pontif.

 

 

(AS – autor: Ionuţ Mareş, editor: Mariana Ionescu)

 

Recomandările redacției