Cele mai multe activități culturale la Moneasa sunt organizate de către Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad. Însă nu mai puțin adevărat este și faptul că Primăria Moneasa se implică permanent. Odată pentru asigurarea gospodăririi localității, dar și pentru a oferi localnicilor și turiștilor un program diversificat și atrăgător. Seria de evenimente organizate aici, a intrat deja în obișnuința publicului. Este vorba de: Zilele Monesei, Festivalul Glasul Ceaunelor, Târgul Meșterilor Populari, care include și Parada Portului Popular. Însă, de departe cel mai așteptat eveniment al anului este, fără îndoială Festivalul Parada Clătitelor. Ajunsă la cea de-a XIX-a ediție. Ca o primă observație a fost faptul că au fost ceva mai puțini agenți economici față de edițiile precedente. Însă când echipa noastră a plecat spre Moneasa, încă înainte de Dezna, mașinile circulau bară la bară. Semn că manifestarea de la Moneasa era așteptată de foarte mulți oameni. În afară de clătite, pe care unele formațiuni politice le ofereau pe gratis și unde s-au format cozi destul de mari, alți comercianți au oferit și preparate din carne, răcoritoare și alte băuturi. Au fost oameni care au venit la Parada Clătitelor din județele vecine Bihor și Hunedoara. Deși vremea a fost foarte plăcută, mulți turiști alegând ștrandul stațiunii, cei mai mulți dintre ei s-au oprit și la îmbietoarele standuri cu de-ale gurii. Cum am mai precizat, la Moneasa au fost două zile de evenimente. În prima zi, Centrul Cultural Județean Arad s-a ocupat de aspectele organizatorice, iar în cea de-a doua, Primăria Moneasa. Accentul a fost pus, așa cum deja este tradiția, pe muzica populară. Primarul de Moneasa, Ioan Nuțu Herbei remarca faptul că „stațiunea Moneasa nu are rival în județul nostru. Poate este ceva mai puțină lume din cauza caniculei. Însă și alte oferte ale stațiunii noastre au făcut ca oamenii să fie împrăștiați și prin alte zone ale localității noastre“. Iar oamenii au avut de unde alege, fiecare după propriile gusturi și dorințe culinare: de la paste făinoase, la purcel la proțap, dulciuri, răcoritoare, înghețată, obiecte de artizanat.
Dar dincolo de toate acestea, momentul culminant al zilei de duminică l-a reprezentat, fără doar și poate, programul artistic. La deschiderea seriei de concerte, prezentatoarea Claudia Deac îi oferă microfonul primarului Monesei, Nuțu Herbei pentru a adresa câteva cuvinte spectatorilor: „Mă bucur să fiu aici, în mijlocul dumneavoastră. Special pentru această ediție am dorit să aducem pe scena Teatrului de Vară din Moneasa numeroși și îndrăgiți artiști de muzică populară“.
Dar care au fost artiștii care au performat în fața numerosului public prezent? Deschiderea a fost făcută de Ansamblul Druscelele din Bârsa, apoi a urmat formația Țărinuța din Bocsig. În aplauzele celor prezenți a dansat apoi Ansamblul Cetății Dezna, coordonat de către Costinela Mihoc. De asemenea, au mai urcat pe scenă: Roberta Tomșa, Denisa Pascu, Roxana Negru, Ansamblul de dansuri Aldeșteana din Aldești. S-a remarcat și tânărul saxofonist Flavius Ana care a încântat spectatorii. Au urmat apoi renumiții artiști: Lele Crăciunescu, Marius Ciprian Pop, Ionuț Langa, Simona Boncuțiu, Denisa Sârboica și alții. La invitația primarului Nuțu Herbei au fost prezenți la eveniment și Florentina Horgea, prefectul județului Arad, deputații Dorel Căprar și Florin Tripa, consilieri județeni și locali. Se poate spune, fără a greși, că Festivalul Parada Clătitelor de la Moneasa a devenit deja o frumoasă tradiție.
Voicu Sida

Recomandările redacției