Parada clătitelor, o sărbătoare valoroasă, intrată în tradiția Stațiunii Moneasa

0
262

Printre numeroasele evenimente organizate în stațiunea balneoclimarerică arădeană Moneasa – aparținătoare de comuna Moneasa – se numără și Parada clătitelor, eveniment ce-a ajuns anul acesta la cea de-a XVII-a ediție! Parada s-a ținut, după cum se știe, în zilele de sâmbătă, 29 și duminică, 30 iulie – adică weekend-ul trecut.
Prima zi a manifestării – sâmbătă, a fost organizată de Consiliul Județean Arad – prin Centrul Cultural Județean Arad. Obiceiul este ca, pe lângă savuroasele clătite, partici­panții să asculte și o muzică bună – ne referim, firește la muzică populară tradițională; ceea ce anul acesta Centrul Cultural n-a prea avut și acest aspect a făcut ca ziua de sâmbătă să fie cam… slabă, la prezența spectatorilor.
Ziua de duminică, însă – când lumea vine atrasă, firește, mai ales de clătite dar nu numai – a fost una bună: stațiunea a fost plină de lume până la refuz. Programul zilei de duminică a fost organizat de Primăria Comunei Moneasa și Hotel Parc, după cum a precizat și primarul Monesei, Nuțu Herbei.
O duminică „plină“, în Stațiunea Moneasa
A doua zi a manifestării de la Moneasa – duminică, a fost una cu adevărat deosebită. Vremea a fost bună și Parada clătitelor a făcut ca lumea să se calce efectiv pe picioare pe aleile stațiunii.
„La acest eveniment ce se ține în Stațiune vin foarte mulți turiști, dar și mulți comercianți: din partea Ardealului și din străinătate. Nu exagerez când spun că la Parada clătitelor au participat și 20 de mii de oameni, doritori să guste din zecile de feluri de clătite, făcute după tot felul de rețete și umplute cu tot felul de combinații: gemuri și dulcețuri felurite,  brânzeturi dulci ori sărate, amestecuri cu ciuperci, cu carne ș.a. Vă dați seama câte… tigăi au fost încinse duminică! Și organizatoric manifestarea este o provocare: locurile de parcare pre­- cum și marginile străzilor au fost pline ochi de autoturisme, până la limita cu județul Bihor și până la ieșirea din Moneasa. De multă vreme nu am avut atâția turiști, atâția spectatori la Parada clătitelor cum a fost duminica asta“ ne mărturisea primarul comunei Moneasa, Nuțu Herbei.
Comercianți cu produse de toate felurile…
Pentru a profita de mulțimea de oameni ce era așteptată la Monea- sa, un număr mare de comercianți au venit și și-au instalat aici tarabele cu felurite produse: alimentare dar și nealimentare. Prezența lor a dat satisfacție tuturor vizitatorilor.
Un turist din Sântana chiar ne-a spus: „așa ar trebui să fie peste tot unde se organizează sărbători de felul acesta!“.  Iar un localnic, auzind dialogul a completat cu satisfacție: „Domnilor, numai una e Stațiunea Moneasa dar și primarul nostru! Că totdeauna are grijă să fie tot super; și are grijă și de noi!“.
Adevărul este că au fost mulți comercianți, cu de toate. Bunăoară pe marginea aleilor din Stațiune erau comercianți cu produse din carne, cu produse făinoase, cu fructe, cu răcoritoare și, bine-nțeles, cei cu gustoasele clătite. Dar au mai fost și comercianți cu produse artizanale: cu tot felul de unelte, cu tricotaje, cu broderii, cu jucării, cu tot felul de produse specifice zonei ș.a.
Deși era mare înghesuială nu s-au produs evenimente nedorite, spre cinstea organizatorilor și participanților. Oricum, atât Poliția, Jandarmeria cât și Pompierii erau la datorie, pentru a interveni dacă se impunea. Nu au fost nici blocaje: s-a intervenit în avans pentru a preveni producerea unor astfel de situații, inițiativă care merită felicitări.
Oficialități de rang înalt, printre oaspeți
La manifestările de sâmbătă, o serie de oficialități au vizitat Stațiunea Moneasa. Astfel, s-a oprit în Sta­țiune ministrul Economiei și senator de Arad – Mihai Fifor, prefectul județului Arad – Florentina Horgea, deputatul Florin Tripa. Aceștia au fost întâmpinați de primarul comunei Moneasa Nuțu Herbei. Printre altele, ministrul Economiei Mihai Fifor a subliniat că: „Sta­țiunea Moneasa trebuie să se dezvolte constant, trebuie să punem mare bază pe ea…!“.
Artiști valoroși și… lume multă
Duminică a fost un program deosebit, fiind prezent cunoscutul Vasile Coca de la HORA TV. Tot duminică, primarul comunei Moneasa – de care aparține Stațiunea Moneasa, a adresat salutul său tuturor celor prezenți la această tradițională sărbătoare ajunsă la a XVII-a ediție.
De asemenea, a făcut publică prezența la sărbătoare a înalților oaspeți: ministrul Economiei și senator de Arad – Mihai Fifor, prefectul județului Arad – Florentina Horgea, deputatul Florin Tripa. Cât despre program, Nuțu Herbei a fost tran­șant. „Asta este: dacă ai muzică și program bun, vine lumea. Ați văzut ce este în Sta­țiune…?!“  sublinia acesta.
E drept, realizatorul și cântărețul Vasile Coca a venit însoțit de o pleiadă de muzicanți și soliști buni: Mile Povan, Ioana și Dragoș Pricop, Petrică și Ramona Vița, Frații Petreuș; apoi au mai fost prezenți: Ansamblul Cununița din Sântana, Ansamblul Druscelele din Bârsa cu solista Roberta Tomșa și alții, pe care poate nu i-am amintit.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.