• S-a defilat cu un drapel lung de 100 de metri.
  • Depuneri de coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri.
  • Elevi ai Colegiului de Artă „Sabin Drăgoi” şi ai Liceului Tehnologic „Regele Mihai” din Săvârșin au susţinut momente artistice.

Structurile MAI au defilat pe Bulevardul Revoluției, sâmbătă dimineața, spre bucuria sutelor de arădeni, care și la o oră timpurie, s-au strâns pentru a vedea parada militară, dar și programul pregătit de autorități cu ocazia săbătoririi Zilei Naționale a României. Astfel, cadre ale Poliției, Jandarmeriei, Poli­ției de Frontieră, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență – atât pompieri, cât și SMURD – precum și forțe ale Armatei Române, cu tehnica din dotare, dar și reprezentanți ai Serviciului Județean de Ambulanță Arad au mărșăluit dinspre Teatru înspre Podgoria, în uralele și aplauzele arădenilor. Împlinirea celor 100 de ani de la înfăptuirea României Unite și Mari a fost, astfel, un prilej deosebit pentru arădeni să se întâlnească, dis-de-dimi­neață, în fața Palatului Ad­mi­nistrativ din Municipiu, pentru a sărbători împreună Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.
Momentele solemne au debutat cu o ceremonie militară și religioasă, desfășurată la „Crucea Martirilor Unirii” din Parcul Eminescu, din Municipiu. După pri­-mirea oficialităţilor, prezentarea Onorului, salutul Drapelului de Luptă și Intonarea Imnului Na­țional al României a urmat serviciul religios, oficiat de Înalt­- preasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad.
Ulterior, la Crucea Martirilor Unirii au fost depuse coroane de flori.
Programul artistic
Manifestările au continuat în Piața din fața Palatului Administrativ al Municipiului Arad, unde, de asemenea, după prezentarea Onorului, salutul Drapelului și intonarea Imnului Național al Ro­mâniei (de către corul bărbătesc „Atanasie Lipovan”, al Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea” din Arad, dirijat de Arhid. Asist. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean) au urmat o serie de alocuțiuni ale oficialităților prezente, urmate de un program artistic susținut de elevi ai Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”, ai Liceului Tehnologic „Regele Mihai” din Săvârșin, respectiv de o reprezentație patriotică, în ton cu evenimentul, a interpreților Lucian Drăgan, Lucian Drăgan jr. și Alexandra Drăgan.
Parada militară
Punctul de maxim interes pentru toți cei prezenți în Piață l-a constituit defilarea gărzii comune – detașamentele Batalio­- nului 191 Infanterie ,,Col. Radu Golescu”, ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Vasile Goldiș” Arad, Inspectoratului de Poliție Județean Arad, ale Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră, respectiv ale Serviciului de Ambulanță Jude­țean Arad. În ciuda temperaturii autentice de decembrie, 100 de copii au defilat, de asemenea, purtând cu mândrie un drapel al României, lung de 100 de metri. Suita de evenimente dedicate Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri au continuat la mormintele ,,Corifeilor Marii Uniri”, Vasile Goldiş, Ștefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, din Cimitirul Eternitatea. Și aici, după primirea oficialităţilor, salutul Dra­pe­- lului de Luptă și intonarea Imnului Național al României, a fost oficiat serviciul religios, de Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți din Arhiepiscopia Ortodoxă Arad.
Depuneri de coroane la mormintele corifeilor Marii Uniri
Prefectul Județului Arad, Florentina Horgea, împreună cu subprefectul județului Arad, Vasilică Damian, cu deputatul PSD Dorel Căprar, președintele Comisiei de Apărare din cadrul Camerei De­putaților, cu senatorul Mihai Fifor, cu Înaltpreasfinția Sa Părintele Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, respectiv cu reprezen­tanții oficialităților locale, ai partidelor politice, ai Universității „Vasile Goldiș, ai asociațiilor de veterani și revoluționarilor din 1989, au depus coroane de flori la mormintele făuritorilor României Mari, într-o atmosferă de adânc respect și recunoștință. Evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României și a Centenarului Marii Uniri au cul­minat, cu Retragerea cu torțe a militarilor Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu”, pe traseul: Palatul Administrativ – Bulevardul Revoluției – Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – Piața Avram Iancu – strada Nicolae Bălcescu – Podul Decebal – Cazarma Cetate. În cadrul ceremonialului religios desfășurat cu ocazia Zilei Naționale, prefectul județului, Florentina Horgea a avut un discurs despre însemnătatea sărbătorii. „Astăzi este ziua în care toți ne simțim mai aproape de valorile românești, este ziua în care gândurile românilor de ori­unde din lume se îndreaptă către noi. Ne-am adunat astăzi toți cei care simțim româneș­te, sărbătorind Centenarul Marii Uniri, amintindu-ne împreună să fim mai buni cu cei de lângă noi, să respectăm și să păstrăm valorile și tradițiile pentru care strămoșii noștri au luptat și pe care ni le-au lăsat moștenire. Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare și vă îndemn să nu uitați că Sărbătoarea Zilei Naționale este un moment în care trebuie să ne angajăm să ducem mai departe idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire, să fa­cem din România noastră și a urmașilor noștri o țară prosperă, demnă, al cărei nume să fie rostit cu respect oriunde în lume. Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la această sărbătoare, vă urez mulți ani fericiți, să aveți parte de sănătate, bucurii alături de cei dragi și sărbători fericite!”.
Concerte şi foc de artificii
Tot în cursul zilei de sâmbătă, arădenii s-au bucurat de o seară de sărbătoare printr-un spectacol variat, între care menționăm concertul trupei Cargo, spectacolul toboșarilor de la formația „Barbarossa” și nu în ultimul rând, concertul susținut de muzicianul și actorul Ștefan Bănică Jr. Seara s-a încheiat apoteotic cu un foc de artificii care a încântat spectatorii și a reprezentat finalul unei zile cu program variat, pregătită pentru arădeni cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

Recomandările redacției