spectacol1Cea de-a IX-a ediție a Festivalului Minorităților Naționale de la Arad s-a încheiat, vineri, cu parada porturilor populare și un spectacol, care au avut loc în centrul orașului și la care au participat aproximativ 300 de tineri.
Evenimentul a debutat cu o pa­radă a portului popular, care s-a desfăşurat în centrul Aradului, pe un traseu cuprins între Palatul Administrativ și Teatrul Clasic „Ioan Slavici“.
Minoritățile au fost reprezentate de câte un grup sau ansamblu folcloric. Pe traseu, participanţii la paradă, copii şi tineri, cu vârste între 4 şi 20 de ani, au fost aplaudați, filmaţi și fotografiați de trecători.
De asemenea, numeroşi arădeni au urmărit parada de la balcoanele clădirilor din centrul orașului.
La paradă a participat orchestra de fanfară slovacă „Nadlačanka“ din Nădlac.
A urmat apoi, în Parcul Eminescu, un spectacol în cadrul căruia pe scenă au urcat ansamblurile şi formaţiile minorităţilor din județ.
Viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar a transmis salutul organizatorilor și a evidențiat că Ara­dul este un oraş multietnic şi multicultural și că acest festival este un exemplu de unitate și de bună conviețuire.
Primii care au urcat pe scena din Parcul Eminescu au fost componenții ansamblului de dansuri şi cântece populare sârbeşti „Kud Kolo“, care au prezentat cântece și dansuri populare tradiţionale.
Ansamblul Sálašan din Nădlac  s-a prezentat la Festivalul Minori­tăților cu dansuri populare slovă­ceşti, iar ansamblul Balgărce din Vinga, reprezentând comunitatea bulgarilor, a prezentat dansuri populare tradiționale din zona Banatului.
Cercul Cultural Banat-Ja a adus pentru spectacolul din cadrul Festivalului Minorităților Naționale, două grupe de dansatori, însumând 50 de tineri cu vârste cuprinse între 4 și 20 de ani. Aceștia au prezentat mai multe suite de dansuri populare tradiţionale germane.
Programul a continuat cu an­sam­blul de dansuri populare maghia­re al Colegiului Național „Csiki Gergely” din Arad, care a prezentat dansuri tradiționale, două dintre fetele care fac parte din acest ansamblu dansând cu o sticlă de vin pe cap.
Apoi, formaţia de dansuri tra­di­ţionale ţigăneşti a Centrului „Curcu­beul” din Arad a prezentat spec­- tatorilor mai multe dansuri specifice acestei etnii.
Pe scenă au urcat şi dansatorii ansamblului „Zărandul” de la Pa­latul Copiilor din Arad, cu o suită de dansuri din Țara Zărandului.
Ca și anul trecut, comunitatea romilor a fost reprezentată de Formaţia de dansuri tradiţionale ţigă­neşti a Complexului „Curcubeul” din municipiul Arad.
Grupul vocal ,,Lileia” (Crinul) al ucrainienilor din Târnova a interpretat cântece tradiţionale. Acest grup vocal, coordonat de profesoara Anna Hanțig a purtat, pentru prima dată noile costume populare tra­diționale, de culoare roșie, fetele atrăgând atenția datorită coroni- ței de flori multicolore purtată pe cap.
Invitat de onoare la acest spectacol a fost Ansamblul „Národopisný soubor Dúbrava“ din orașul Dubnan (Cehia), care a prezentat cântece și dansuri populare din regiunea Moravia Slovacă.
În Parcul Eminescu au mai fost amenajate, în timpul desfășurării festivalului, standuri de prezentare a minorităţilor, cu produse tradi­ţionale, dar și ateliere de creaţie (pictură, artizanat, origami, quilling).

Recomandările redacției