Părădăici, biciclete şi muzică la Festivalul Părădăicilor de la Macea

0
178

paradaiciÎn comuna arădeană Macea se va desfășura, în 12 şi 13 iulie, cea de a VI-a ediţie a „Festivalului Părădăicilor”, evenimentul din acest an având ca scop promovarea producătorilor locali de roşii, a produselor şi tradiţiilor culinare din judeţul Arad, dar şi a mişcării în aer liber.

Organizatorii au anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că la această esiţie a festivalului s-a pregătit un mod mai inedit de prezentare a producătorilor de roşii, dar şi un program cultural-artistic diversificat.

Preotul Tudor Budeanu, care este şi preşedintele Asociaţiei pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, a precizat că festivalul, prin diversitatea lui, are ca scop scoaterea în evidenţă a satului românesc şi promovarea producătorilor de legume locali.

“Satul românesc este pe cale de dispariţie. Prin acest eveniment, încercăm să dinamizăm viaţa la ţară. Festivalul doreşte să-i pună faţă în faţă pe producătorii locali şi cumpărători. Cumpărătorii vor avea ocazia să mănânce ceva bun, de la ţară, de la sursă, la un preţ corect. Vrem să demonstrăm că mica familie de agricultori poate să traverseze cu bine criza financiară”, a precizat Tudor Budeanu.

Festivalul va debuta sâmbătă, cu manifestarea “Festivalul părădăicilor pe biciclete”, care are ca scop promovarea sportului şi încurajarea mişcării în Macea şi în localităţile învecinate.

Manifestarea presupune parcurgerea a 34 de kilometri pe biciclete, pe traseul Macea-Sânmartin-Grăniceri, care, conform organizatorilor va dura două ore.

“La cursa de biciclete vor putea să participe atât persoane cu biciclete de şosea, cât şi cu biciclete profesioniste. Se vor acorda premii simbolice. La final va avea loc o degustare de pâine coaptă pe vatră şi roşii”, a precizat Sorin Victor Roman, preşedintele Asociaţiei Experienţa Multisport, organizatorul cursei de biciclete.

Înscrierile se pot face, începând de miercuri, pe site-ul asociaţiei.

Cursa de biciclete este programată să înceapă sâmbătă la ora 10.00.

La finalul primei zile a Festivalului Părădăicilor, de la ora 19.00 va fi organizat un bal pentru tinerii din comună.

A doua zi, de la ora 13.00, la Castelul din Macea va avea loc deschiderea oficială a Festivalului Părădăicilor, urmată de vizitarea standurilor, degustarea de produse tradiţionale, jurizarea şi premierea participanţilor.

De la ora 15.00, este estimat că va începe programul artistic susţinut de intepreţi din judeţul Arad, dar şi de invitaţi din alte judeţe.

“Am pregătit un program artistic diversificat, pentru toate gusturile. Vom avea muzică popular, muzică folk, street dance, bal”, a precizat Ioan Mercea, primarul comunei Macea.

Programul artistic va fi susţinut de Taraful de la Macea, Gabi Bârsăuan, Ansamblul de dansuri Edera. Pentru cei mici Simona Şeran şi Dana Ranta vor prezenta scenete cu personaje din basme. Pentru iubitorii de muzică folk a fost pregătit un recital cu Nelu Pitic, Daniel Julean şi Trupa de serviciu. Din program face parte şi Street Dance cu trupa Praf. De asemenea, vor fi prezenţi şi realizatorii emisiunilor folclorice de la Hora TV, împreună cu invitaţii.

Pentru cei care doresc să urmărească finala Campionatului Mondial de Fotbal, în curtea castelului de la Macea, meciul va fi proiectat pe un ecran special.

Cea de-a doua seară a festivalului se va încheia cu un bal cu Gabi Bârsăuan şi invitaţii.

Festivalul Părădăicilor de la Macea este organizat de Consiliul Judeţean Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, Asociaţia pentru Conservarea Culturii în Mediul Rural, Primăria comunei Macea şi Clubul Sportiv Experienţa Multisport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.