de OVIDIU PALCU

Austria nu a vrut să împartă cu România locul la masa stăpânilor și ne-a oferit poziția de slugă. Muncim pentru binele lor, îi servim la masă, dar nu avem voie lângă ei.

Dacă ne uităm puțin însă în trecutul nostru, nu este prea greu de observat că țara noastră dintotdeauna a fost ținută departe de cașcaval și ni s-a servit doar firimituri.

Să ne aducem doar aminte după încheierea Primului Război Mondial, când Marile Puteri redesenau harta lumii la Conferinţa de Pace de la Paris. Schengenul este un mic pisoi blând față de aversiunea cu care eram priviți atunci, iar „dușmanii“ de cu totul alt calibru: „Consiliul celor patru“ (Woodrow Wilson – SUA, Georges Clemenceau – Franţa, Lloyd George – Marea Britanie şi Vittorio Emanuele Orlando – Italia).

Totuși, cu toată ostilitatea, chiar dușmănia arătată în special de prim-ministrul francez, Clemenceau la adresa omologului său român Ion. I.C.Brătianu, România a reușit să își întregească teritoriile, prin alipirea provinciilor Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crişanei, Maramureşului şi Sătmarului.

Acum, cu tot sprijinul Europei, nu am fost capabili să ne negociem intrarea în Schengen.

Cauza? Atunci aveam politicieni de calibru, care au avut-o de partea lor pe Regina Maria, care cu influenţa, tactul, prestanţa şi farmecul personal, al efortului, popularităţii şi legăturilor speciale de familie, au convins Marile Puteri ale Lumii.

Politicienii noștri de azi au avut o temă mult mai subțire și mai ușoară decât cei de atunci, iar rezultatul este totuși diametral opus. S-au întors acasă de la negocieri cu coada între picioare, cu lamentații și acuze.

Românii își doreau rezultate, nu scuze și amenințări că munții Austriei vor rămâne fără schiurile noastre.

Rezultatul eșecului Schengen este pe măsura valorii politicienilor noștri: slabi, lipsiți de viziune, șantajabili, fără prestanță, bâlbâiți, răi și fără idei, total neadecvați politicii mari europene.

TEXT PRELUAT DE PE: https://web.facebook.com/OvidiuIulianPalcu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției