parchet

În perioada martie 2013 – februarie 2015, Consiliul Superior al Magistraturii, în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii şi Ministerul Public, a implementat proiectul “Dezvoltarea capacității Ministerului Public de a livra rezultate mai bune în combaterea micii corupții”, finanțat în cadrul Programului de cooperare Elveţiano – Român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană Extinsă.

În prima fază a proiectului, derulată în perioada martie-decembrie 2013, Institutul Național al Magistraturii și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au organizat un număr 5 workshop-uri, la Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara, Iași și București. Au participat 70 de procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale, specializați în investigarea cauzelor de mică corupție. În cadrul workshop-urilor participanţii, procurorii şi experţi, au prezentat o serie de cazuri practice în materia micii corupții instrumentate în ultimii ani. În cadrul proiectului a fost elaborat un caiet de seminar care este pus la dispoziția formatorilor INM pentru a fi folosit în acțiunile ulterioare de formare inițială și continuă.

În cea de-a doua fază a proiectului, derulată în perioada ianuarie 2014 – februarie 2015, au fost organizate 6 workshop-uri la Sibiu, Brașov și București, cu tema “Corupția, conflictul de interese și evaziunea fiscală, componente ale unui fenomen infracțional complex”. La acestea au participat 143 de procurori din cadrul parchetelor de pe lângă tribunale, specializați în instrumentarea cauzelor de natură economico-financiară.

Obiectivele principale ale acestor acțiuni au constat în identificarea și dezbaterea problemelor de practică neunitară și schimbul de bune practici în materia investigării infracțiunilor de mică corupţie şi criminalitate economico-financiare, în special a celor de evaziune fiscală.

La finalul activității, organizatorii au acordat premii pentru prezentările cu relevanță deosebită, în special în ceea ce privește metodologia de investigare și problemele de drept ridicate, astfel:

Locul I – Parchetul de pe lângă Tribunalul București;

Locul II – Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș;

Locul III – Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj;

Premiul pentru cea mai buna prezentare – Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa;

Premiul pentru colaborarea eficientă cu inspectorii antifraudă detaşaţi la parchet – Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad;

Premiul pentru soluţionarea cu celeritate a cauzei – Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea;

Premiul pentru recuperarea eficientă a prejudiciului – Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea;

Premiul pentru cea mai complexă cauză instrumentată – Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinţi;

Apreciind că această modalitate de abordare a problematicii vizând mica corupţie şi criminalitatea economico-financiară s-a dovedit eficientă în schimbul de bune practici și în dezvoltarea competențelor procurorilor de a instrumenta acest tip de cauze, organizatorii adresează felicitări și mulțumiri tuturor participanților.

Recomandările redacției