alexandru_visinescuParchetul General cere dosarul torţionarului Alexandru Vişinescu de la Parchetul Militar.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat, joi, Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului împotriva torţionarului Alexandru Vişinescu.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti dosarul având ca obiect denunţul formulat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), împotriva lui Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956 – 1963, pentru a analiza oportunitatea preluării în vederea efectuării urmăririi penale de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică.

Solicitarea vine după ce, miercuri, Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a dispus declinarea competenţei de soluţionare a cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„În ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptelor şi eventuala incidenţă a normelor privind prescripţia, acestea pot fi analizate numai după efectuarea de cercetări în cauză”, precizează reprezentanţii PICCJ.

Torţionarul Alexandru Vişinescu trebuie să răspundă în faţa legii! O spune preşedintele Traian Băsescu, răspunzând întrebărilor jurnaliştilor. „Niciodată nu e prea târziu să faci dreptate”, spune şeful statului, făcând referire la fostul director al închisorii de la Râmnicu Sărat.

„Trebuie să răspundă în faţa legii. Nu mă pot substitui nici procurorilor, nici judecătorilor”, a spus Băsescu, făcând referire la fostul director al închisorii de la Râmnicu Sărat.

Întrebat dacă acest lucru nu este târziu, după 20 de ani de la comiterea faptelor, şeful statului a răspuns: „Niciodată nu e prea târziu să faci dreptate!”

Vişinescu este acuzat că, în perioada 1957-1963, cât a fost comandant al penitenciarului din Râmnicu Sarat, ar fi supus deţinuţii politici unui tratament inuman.

A instaurat teroare prin practicile inumane gândite şi s-a asigurat că deţinuţii politici vor reţine până la moarte anii petrecuţi în temniţe precum animalele. Îl cheamă Alexandru Vişinescu şi a condus, în anii ’50, Penitenciarul Râmnicu Sărat.

Sursa: http://www.realitatea.net

Recomandările redacției