Parchetul General anunţă că la întâlnirea de miercuri cu şefii de parchete s-a discutat şi de protocoalele încheiate cu SRI, concluzia fiind aceea că ele nu au caracter normativ, ci sunt metodologii de lucru de uz intern. Anterior, vicepreşedintele CSM anunţa că nu s-a discutat de protocoale.

Miercuri, în cadrul întâlnirii conducerii PÎCCJ cu procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel, procurorii şefi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi cu membrii Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a discutat despre necesitatea rezolvării situaţiilor care se pot ivi în practică în legătură cu instituţia delegării procurorului, ca urmare a modificărilor aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi, respectiv, Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, despre propunerea de preluare a posturilor de inspectori antifraudă în schema Ministerului Public, dar şi despre aspecte legate de amplasarea procurorului în sala de judecată.

Parchetul General precizează, într-un comunicat de presă remis miercuri, că la întâlnirea a fost discutată şi tema protocoalelor încheiate cu Serviciul Român de Informaţii, „concluzia desprinsă fiind că acestea reprezintă metodologii de lucru de uz intern, elaborate pe baza legilor în vigoare, care nu au caracter normativ”.

Precizările Parchetului General vin în contextul în care vicepreşedintele CSM, Codruţ Olaru, a declarat că la întrevedere nu au fost menţionate protocoalele secrete pentru că nu pot avea puncte de vedere personale.

Întrebat de către jurnalişti dacă s-a discutat şi modificarea codurilor penale, şeful Secţiei de procurori din cadrul CSM a precizat că nu ar vrea să detalieze, însă a subliniat că nu a fost abordat subiectul protocoalelor secrete.

„Nu, nu s-a discutat (chestiunea protocoalelor, n.r.) şi nu putem să avem puncte de vedere personale pe această problemă, pentru că datoria noastră ca procurori, ca reprezentanţi ai Ministerului Public, ai Consiliului Superior – să avem puncte de vedere instituţional. Punctul de vedere al CSM îl veţi vedea probabil cu ocazia proximului plen în care se va discuta acest lucru, al a Ministerului Public – categoric, prin vocea procurorului general”, a spus Codruţ Olaru.

Recomandările redacției