Voicu Sida

Păcat că nu ne putem bucura de sărbătorile de iarnă, pentru că parcă de ele ne bucuram cel mai mult, sunt cele mai apropiate de sufletul nostru. Chiar dacă nu avem încă parte de prea multă zăpadă, obiceiurile şi tradiţiile încă se păstrează şi se respectă.
Păcat că această nenorocită de pandemie, care iată se află pe capul nostru de aproape un an, ne strică atât de multe sărbători frumoase. În toată această perioadă, am avut parte de multe decese, provocate de virusul SARS, iar economia este la pământ. Totuşi, virusul există şi nu trebuie tratat ca pe o joacă. Foarte mulţi l-au tratat astfel, nu au respectat regulile minime de siguranţă şi s-au îmbolnăvit sau au sfârşit şi mai rău. Şi acum mai auzi pe câte unul, iresponsabil, spunând că el nu ia în seamă acest virus şi că nu poate păţi nimic. Numai că adevărul se poate observa în spitale, care sunt pline, iar personalul medical nu poate face faţă numărului uriaş de îmbolnăviri. Nimeni nu este de vină că noi nu purtăm mască şi nu ne protejăm împotriva acestui virus mortal.

Cum ar fi, noi tot ne bucurăm de sărbători

Sărbătorile nu ni le poate lua nimeni. Mai ales când parcul din Staţiunea Moneasa a fost împodobit cu tot felul de ornamente. Săptămâna trecută, când au fost aprinse luminile de Crăciun, am putut observa bucuria copiilor, dar şi lumina de pe chipul celor mari, care parcă le aducea speranţa în acest an cumplit pentru fiecare dintre noi.
Deşi primarul Ioan Nuţu Herbei a ajuns puţin mai târziu, acesta ne-a spus: „Să ştiţi că bucuria este aceiaşi la părinţi ca la copii. Şi bineînţeles că şi noi ne bucurăm. Am făcut şi noi ce am putut să avem o satisfacţie, cât de mică şi să întâmpinăm Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos aşa cum se cuvine, cu bucurie şi cu speranţă în suflete“.
Am văzut şi noi câtă bucurie a fost din partea copiilor. Aceştia şi-au făcut poze cu renul care trage sania lui Moş Crăciun, principala atracţie a copiilor. O femeie ne-a mărturisit: „Să ştiţi că şi pentru noi ca părinţi este o bucurie. Tocmai de aceea apreciem ce a făcut domnul nostru primar pentru staţiune. Atât de frumos a amenajat acest parc cu jucării şi l-a împodobit!“
Un bărbat ne-a precizat: „Dacă îmi daţi voie, pot să fac o remarcă? Ştiţi, după război, sunt mulţi viteji. Şi aici sunt mulţi băgători de seamă. Adică, să nu fiu chiar atât de rău, vreo două sau trei persoane, care nu ştiu ce au realizat ei pentru această comună, comentează întruna. Dar cred că cel mai bine este să fie lăsaţi în pace. Toată comuna ştie cine sunt acele persoane, dar până la urmă trebuie făcută ordine în toate acestea“.

Interviu cu Ioan Nuţu Herbei, primarul comunei Moneasa

– Spuneţi-ne cum întâmpinaţi marea sărbătoare a Naşterii Domnului?

– În familie şi, din păcate, respectând toate obligaţiile ce ţin de răspândirea acestei pandemii. Ce să facem, trebuie să primim ceea ce ni se dă.
Cu ocazia marii sărbători a Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, le transmit cetăţenilor comunei pe care o păstoresc multă sănătate şi să ţină cont sau să aibă în vedere respectarea regulilor ce ţin de răspândirea virusului acesta nenorocit. De asemenea, le sugerez cetăţenilor comunei noastre ca atât seara cât şi ziua să mai iasă cu copiii în parc, atunci când le permite timpul.

– Cât de mult a avut de suferit staţiunea Moneasa de pe urma pandemiei?

– Din păcate, staţiunea noastră s-a cam golit de vizitatori din cauza celor ce se întâmplă în întreaga lume. Dar trebuie să fim optimişti şi să vedem şi binele, nu numai ceea ce este rău.

Voicu Sida

Recomandările redacției