Parcul Eminescu, motiv de dueluri verbale la finalul şedinţei Consiliului Local Municipal

2
474

eminescu[1]Modernizarea Parcului Eminescu a generat un nou val     de discuţii aprinse, de data aceasta, la finalul şedinţei ordinare a Consiliului Local Municipal, când a avut loc un schimb de replici între primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă şi consilierul PSD, Marin Lupaş.
Primarul municipiului Arad    a anunţat că va organiza o prezentare a temei de pro­iectare a Studiului de Fezabi­litate privind regenerarea ur­- bană a zonei Parcul Eminescu din municipiul Arad, delimitat de Piaţa Enescu (Palatul Culturii), strada Vasile Milea, Pa­latul de Justiţie şi digul râului Mureş.
La dezbaterea care va fi  organizată joi sau vineri vor     fi invitaţi consilierii locali, arhitecţi, peisagişti, dar şi reprezentanţii societăţii civile care în ultimele zile au organizat un protest în Parcul Eminescu.
„Într-un studiu de prefeza­bilitate privind reconversia Cetăţii, aprobat de consi­li­erii locali, se prevede apa­riţia unui oraş în oraş în cetate.  Acolo vor veni între 2.000 și 3.000 de oameni,       în medie, pe oră. Credeţi că vom primi aprobarea să facem parcări supraetajate în cetate. Sigur, nu. Avem culoare de acces spre ceta-te dinspre Malul Mureşului. Nu. Faleza Mureşului se va exinde în consolă pentru a prelua fluxul de oameni.    Altfel, vă întreb, cum vor ajunge oamenii în cetate şi unde îşi vor parca maşinile? Parcul Eminescu este un nod al aceste zone. Mai devreme sau mai târziu oraşul se va raporta la acest studiu de prefezabilitate”, a precizat Falcă.
Marin Lupaş s-a adresat şi arhitectului-şef al Primăriei Arad, Radu Drăgan, cerându-i o serie de lămuriri.
„Consiliul Local Munici-pal a aprobat Planul Urba­nistic Zonal al zonei pro­- tejate a municipiului Arad în care nu apare proiectul de modernizare al Parcului Eminescu. În acest caz, vă întreb cum este posibil să se mai facă un Studiu de Fezabilitate pentru acest proiect?”, a întrebat Marin Lupaş.
Prezent la şedinţa Consiliului Local Municipal, Radu Drăgan, arhitectul-şef a explicat că este posibilă elaborarea unui Studiu de Fezabilitate, atât înainte de aprobarea unui PUZ cât şi după.
„Studiul de Fezabilitate arată disponibilitatea modificării unor spaţii. Din punctul meu de vedere este total greşită interpretarea conform căreia se distruge parcul. Parcul Eminescu este un parc îmbătrânit, cu copaci seculari de mare valoare dar şi cu copaci care reprezintă un pericol public pentru ce­tăţeni. Conform temei Stu­diului de Fezabilitate func­- ţiunea de parc rămâne, dar se vor aduce modificări tra­seelor pietonale şi traseelor auto în zona Palatul de Jus­tiţie – Parcul Eminescu – Fa­leza Mureşului”, a explicat Radu Drăgan.
Primăria Municipiului Arad a lansat, la sfârşitul anului trecut, procedurile de licitaţie pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate privind regenerarea urbană a Parculului Eminescu din municipiul Arad, delimitat de Piaţa Enescu (Pa­latul Culturii), str. Vasile Milea, Palatul de Justiţie şi digul râului Mureş.
Imediat, mai multe organizaţii civice au organizat pro­teste, susţinând că se doreş- te distrugerea Parcului Eminescu.

2 COMENTARII

  1. Locuri de parcare se pot face in vecinatatea Cetatii pe partea dinspre Subcetate. Ar fi mult mai comod si pt cei 2000-3000 de oameni care au sa vina. In plus nu se aglomereaza centrul orasului…

    • Sigur, dar atunci cum şi-ar mai vedea pe geam preacinstiţii veri, cumnaţi şi alte rude de la primărie maşinile parcate cât mai aproape de biroul în care îşi petrec timpul în mod atât de nefolositor oraşului, şi pe bani frumoşi + tichete de toate felurile + nu ştim noi ce, că altfel nu s-ar renta?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.