Administrația Parcului Lunca Mureșului are realizări mari în ceea ce privește stoparea speciilor invazive de plante. Rezultatele unui proiect finanțat european implementat în acest sens au fost prezentate pas cu pas, de reprezentanții parcului, într-o conferință.
Proiectul „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureșului – SESIL”, a avut un buget eligibil de 400.000 Euro a fost finanțat prin Mecanismului Financiar al Spațiului Economic European (SEE), în baza Memo­randumului de Înţelegere încheiat între Republica Islanda, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Guvernul României
Proiectul face parte din Programul RO 02  „Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor” şi are ca promotor Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, iar ca parteneri Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad şi Asociaţia Centrul de Dezvoltare Arad.
Astfel, în cadrul proiectului s-au eva­luat mai întâi cantitativ, efectele negative asupra ecosistemelor agro-silvice şi a habitatelor de interes comunitar gene­rate de extinderea speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureşului;
S-a trecut apoi la reabilitarea unor agro-ecosisteme din Parcul Natural Lunca Mureşului afectate de extinderea îngrijorătoare a speciilor invazive de plante, în special Amorpha fruticosa (salcâmul pitic). Acesta din urmă este principala specie de plantă invazivă din aria protejată.
„Proiectul a acoperit Parcul Natural Lunca Mureșului, pe raza locali­tăților Arad, Pecica, Semlac, Şeitin, Nădlac, Zădăreni, Felnac, Secusigiu, Periam, Saravale, Sânnicolau Mare şi Cenad.
În cadrul proiectului s-au realizat: o  bază de date GIS, care cuprinde distribuţia în teren a speciilor invazive de plante din Parcul Natural Lunca Mureşului și o strategie/plan de lucru pentru combaterea şi prevenirea instalării speciilor invazive de plante în aria protejată”, a spus Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureșului.
Pagină web, film documentar
și întâlniri cu comunitățile
Un teren agricol a fost reabilitat și eli­berat de specia invazivă Amorpha fruticosa. Acesta a fost redat circuitului agricol și, printr-o exploatare sustenabilă, își va reface potențialul ecosistemic;
Reprezentanții parcului au achizi­ționat un tractor şi utilajele agricole necesare executării lucrărilor de comba­tere şi prevenire a instalării speciilor invazive de plante – freză forestieră, sca­- rificator, plug, disc, cositoare mecanică.
Important este că a fost realizată o pagină web în care au fost prezentate proiectul, finanţatorul, parteneriatul,  obiectivele proiectului, acţiunile propuse, rezultatele proiectului, www.sesil.eu, alături de un cont social media, care a atras peste 2.500 de utilizatori.
„În cadrul proiectului au fost organizate 12 întâlniri de conştientizare a comunităţilor locale, prin care a fost informată populația cu privire la importanța combaterii speciilor inva­zive şi modalității prin care popu­- lația locală, în special proprietarii de teren, se pot implica activ în comba­terea acestor plante”, a spus Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mure­șului.
Nu în ultimul rând, alături de materiale de promovare a fost realizat un film documentar și un simpozion științific.

Recomandările redacției