luncaNu toată lumea este mulţumită de lucrările la podul care leagă malul drept şi stâng al Mureşului şi drumul de legătură între Pecica şi Sânpetru German. Drumul de legătură de la pod spre Sânpetru German, finalizat în procent de 80 la sută trece prin aria protejată Lunca Mureşului, deci prin arealul mai multor specii de animale sălbatice. Acestea ajung să fie lovite adesea de autoturismele care străbat drumul. Pentru animalele din aria protejată pledează Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, care a sesizat Consiliul Judeţean Arad în legătură cu această situaţie. Reprezentanţii Parcului cer autorităţilor să ia măsuri prin amplasarea de indicatoare şi montarea de limitatoare de viteză.

Parculul Lunca Mureşului solicită Consiliului Judeţean să găsească soluţii pentru protejarea animalelor din zona drumului care face legătura între Pecica şi Sânpetru German. Reprezentanţii parcului spun că, dat fiind faptul că străbate o zonă împădurită din aria protejată, avizarea acestui proiect al Consiliului Judeţean Arad a fost condiţionată de limitarea strictă a vitezei pe acest sector, la 50 kilometri pe oră şi facilitarea deplasării animalelor sălbatice dintr-o parte în alta a căii de acces. „În momentul de faţă, pe acest drum se circulă fară restricţii de viteză iar subtraversările pentru reptile şi amfibieni, menţionate în acordul de mediu, nu au fost introduse în proiectul tehnic al lucrării. În plus, de o parte şi de alta au fost montate parapete care împiedică traversarea drumului de către mamiferele mari. Din aceste motive, Administraţia Parcului şi Consiliul Ştiintific au solicitat beneficiarului amplasarea imediată a unor limitatoare de viteză şi a unor  indicatoare, precum şi găsirea unei soluţii tehnice care să rezolve problema traversării drumului de către speciile menţionate“, a spus Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

lunca 1

Mai multe măsuri, după ce drumul va fi gata

Acesta mai spune că, pe un drum asemenea celui de legătură cu podul, respectiv cel care traversează Pădurea Ceala se înregistrează anual accidente în care sunt implicate animale sălbatice, precum cerbi sau căprioare.

De cealaltă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că, deocamdată, până la finalizarea lucrărilor pe drumul care leagă drumul de podul de peste Mureş nu pot fi montate decât limitatoare de viteză temporare. În prezent, indicatoarele arată că drumul este în lucru. Aceştia mai spun că, după ce lucrările vor fi gata, situaţia se va schimba. Drumul dintre Pecica şi Sânpetru German se află în momentul de faţă în construcţie. Lucrările sunt preconizate a fi finalizate în vara acestui an şi se desfăşoară în conformitate cu proiectul tehnic care a primit avizul din partea Agenţiei  de Protecţie a Mediului. În prezent sunt amplasate indicatoare rutiere temporare, prevăzute de legislaţia rutieră pentru un drum aflat în lucru, indicatoare care obligă la reducerea vitezei“, a susţinut Andreea Oţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judetean Arad.

Recomandările redacției