taieriParcul Natural Lunca Mureşului sesizează cazuri de tăieri ilegale de vegetaţie lemnoasă. Tăierile ilegale de arbori s-au aflat în atenţia Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului în această perioadă. Administraţia a participat la o amplă campanie împotriva furtului de lemn din aria protejată.
De cele mai multe ori, hoţii taie arborii de pe malul râului Mureş, aceste suprafeţe nefăcând parte din fondul forestier naţional şi, ca urmare, nefiind gestionate de un ocol silvic. Reprezentanţii administraţiei parcului spun că în Arad, cazurile de tăieri ilegale sunt mai puţine decât în judeţul vecin. Potrivit acestora, fenomenul a fost ţinut sub control datorită bunei colaborări cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean. În aria protejată din judeţul Timiş însă, defrişările sunt mult mai frecvente. Lipsa altor suprafeţe împădurite care să asigure lemn de foc pentru populaţie, pune o presiune foarte mare pe vegetaţia lemnoasă din apropierea râului Mureş, din interiorul parcului. În acest sector, s-au semnalat şi în această iarnă numeroase furturi.
Astfel, de curând, în apropierea localităţilor Periam, Igriş şi Saravale s-a desfăşurat o amplă acţiune de prevenire şi combatere a tăierilor ilegale de arbori. Pe lângă Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului au participat la acţiuni şi Comisa­riatul Judeţean Timiş al Gărzii Naţionale de Mediu, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) precum şi Inspectoral de Jandarmi. „Sa­lu­tăm în mod special implicarea Jandarmeriei Timiş, de a cărei implicare viitoare depinde în mare măsură ţinerea sub control a fenomenului pe acest teritoriu. De asemenea, ne exprimăm speranţa că în viitorul imediat se va debloca un post de ranger pentru locaţia Cenad din parcul natural. Actele de contravenţie şi infracţiune vor fi întocmite după finalizarea inventarierii pagubelor, care va continua şi în zilele următoare. Dorim din nou să informăm arădenii că vegetaţia lemnoasă, indiferent de proprietatea terenului pe care este amplasată, sau de locaţia acesteia, se supune regimului silvic şi că tăierea ei reprezintă contravenţie sau infracţiune, în conformitate cu legislaţia în vigoare“, a susţinut Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului.

Recomandările redacției