Parcul Natural Lunca Mureșului a avut parte de un vizitator rar: călifarul alb

0
773

O apariție surprinzătoare în aceste zile, în Parcul Natural Lunca Mureșului: o femelă de călifar alb.

Imaginea a fost publicată pe pagina oficială a Romsilva.

Călifarul alb preferă zonele nămoloase, nisipoase ale râurilor sau lacurilor din nordul Europei și a Asiei pentru perioada de vară, în timp ce sezonul rece și-l petrece în sudul Europei, nordul Africii, Asia Mică etc, iar la noi în țară poate fi văzut mai des în zona de sud-est și relativ rar în vest.

Pasărea rară are un meniu suficient de diversificat, care cuprinde de la viermi, insecte, icre, mormoloci, mai rar pești, până la semințe și alge.

Călifarii albi sunt specii monogame și devotate vieții de familie. Aceștia își construiesc cuibul din puf, pene, resturi vegetale în locuri strategice, bine ascunse, în zone de coastă, printre stânci, copaci sau chiar în vizuinele altor animale. Surprinzător este faptul că uneori aceste vizuine sunt locuite atât de călifari, cât și de alte păsări sau chiar mamifere precum vulpea sau bursucul.

Femela depune 7-12 ouă pe care le clocește singură, în timp ce masculul se ocupă tenace de paza familiei, dând dovadă de agresivitate atunci când își simte amenințat teritoriul. După eclozare, ambii părinți se implică în hrănirea și creșterea puilor, declară Gabi Herlo, de la Parcul Natural Lunca Mureșului.

Parcul Natural Lunca Mureșului, unul dintre cele 22 parcuri naturale sau naționale pe care le administrează Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 17.455 ha și se întinde de-a lungul râului Mureș, de la limita municipiului Arad până la granița româno-maghiară.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.