România n-a intrat în Schengen. Așa cum era de aștepta, în urma declarațiilor oficialilor austrieci, Austria a votat joi, în Consiliul JAI, împotriva intrării României în spațiul Schengen. La fel cum a votat și Olanda, cu toate că cea din urmă a declarat că votează doar împotriva Bulgariei, doar că am fost luați la ,,pachet”.

Respingerea intrării țării noastre în spațiul Schengen a stârnit un adevărat val de nemulțumiri. De la politicieni, oameni de afaceri, până la ,,talpa țării”, cu toți și-au exprimat nemulțumirea atât în mediul online cât și pe străzi. Dacă politicienii îndemnau firmele să renunțe la conturile deținute la băncile austriece, unii oameni  de afaceri chiar și-au închis aceste conturi, iar alții au declarat că nu-și mai doresc să încheie afaceri în 2023 cu cetățeni austrieci.

Oamenii de rând și-au exprimat și ei frustrarea atât pe rețelele sociale și nu numai.

Am stat de vorbă cu mai mulți arădeni, în această dimineață, pentru a afla reacții ,,la cald” despre acest eveniment.

Majoritatea celor cu care am vorbit erau vădit nemulțumiți despre ce s- a întâmplat.

,, Am iubit Austria. Și de fapt nu am nimic cu țara în sine, doar cu acei cancelari de doi lei.  Era una dintre destinațiile noastre de vacanță preferate. Dar cee ace au făcut acum nu are nici o logică. Ne consideră o țară de mâna a doua…foarte bine. Le arătăm că nici produsele ți servicile lor nu mai contează pentru noi. Voi alege cu siguranță o altă destinație de concediu”, spune Marian.

,, N-am prea înțeles eu care e treaba cu spațiul ăsta.  Dar din ce am văzut la Tv cred că era de bine. Nu s-ar mai sta la cozi. Cei care călătoresc ar fi mai avantajați. Dar pentru mine simplu pensionar cu ce m-ar avantaja. Tot așa o voi duce și de acum înainte. Cu o pensie din care abia îmi duc traiul de la o lună la alta”, spune Gheorghe.

,, Da mai dă-i în ….doamne iartă-mă și pe austriecii ăștia. Că ani de zile au tot furat într-un fel sau altul de la noi. Acum nu mai suntem buni să fim în rând cu lumea. Pentru ei suntem doar o vacă bună de muls. Azi mă duc să-mi mut contul la Transilvania. La naiba cu ei”, spune iritată Daniela.

,,Șțiți ce mi se pare curios? Acum toți politicienii români sunt nemulțumiți de Austria, acei politicieni care au închis ochii când ni s-au tăiat pădurile, când au acaparat contractele pentru drumuri, când au făscut tot felul de afaceri mai mult sau mai puțin curate austriecii la noi în țară. Unde au fost politicienii atunci? Acum toți sunt eroi în presă sau pe facebook. Știți cum arată pădurile în Maramureș sau Bucovina? Măcelărite. De cine? De către firme austriece. Despre ce vorbim?”, se întreabă Alex.

Și în mediul online reacțile arădenilor sunt de nemulțumire și indignare față de decizia cancelarului austriac:

,,Noi românii suntem buni numai pentru a munci. Nu avem dreptul de a intra în Spatiul lor. Dar mâna de lucru, lemnele de la noi sunt bune.

Acum ar trebui să nu mai lăsăm o bucată de lemn să plece în Austria. Petromul, OMV-ul, să nu mai alimentăm. Dar ? E un dar mare.

Ne merităm soarta dragi români. Dumnezeu sa ne aibă în paza Lui”, scrie Rodica.

,,În generozitatea-i caracteristică, poporul român a arătat că nu ține ranchiună pe Austria,  i-a umplut frigiderul cu carne, cancelarului, fix acum, de sărbători ”, spune Claudia.

,,M-am hotărât să boicotez Austria. Cedez gratuit credit imobiliar la Raiffeisen”, spune hâtru un alt arădean.

,,În locul președintelui Klaus Johannis aș retrage ambasadorul României de la Viena”, spune Tiberiu.

Nici pentru șoferii arădeni nu este prilej de bucurie. Sunt nevoiți să stea în continuare la cozi interminabile.

,, Pentru noi e greu. Suntem șoferi. Ne-am săturat de cozile din vămi. Bine că pe Croația au vrut-o. Pai da că acolo merg austriecii la mare”, spune Vali.

Marta a fost îngrijitoare în Austria de mai bine de 10 ani. Dar acum se gândește serios la o altă variantă de câștig.

,, Ani de zile am îngrijit bătrâni în Austria. Pentru ei a fost bine să ne ocupăm de bunicii lor, că ei nu-s capabili. Noi am mers și pe bani mai puțini. Da de la anul nu mai merg. Găsesc eu altceva din ce să trăiesc. Mă lipsesc de ei”, spune Marta.

Nici intelectualalii arădeni nu privesc cu ochi buni respingerea intrării României în Schengen:

,, De azi vom boicota. Am vorbit cu mai mulți prieteni, colegi, cunoștințe, vecini. Să vadă că banii românești au valoarea lor.

O să începem cu benzina și nu mai alimentăm la ei. Apoi ne mutăm salariile la alte bănci, ne închidem conturile la ei… și pe parcurs mai vedem. Dacă ei nu ne vor, nici noi nu-i vrem. Dar e nevoie să fim solidari”, conchide un profesor arădean.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției