2Despre puțini oameni se poate spune că au ajuns să se identifice cu membrii comunității în mijlocul căreia trăiește. Despre părintele Gheorghe Rusu din Păuliș tocmai aceasta se poate spune. Și o spune întreaga comunitate, în frunte cu primul edil al acesteia, cum se mai spune – adică profesorul Petru Nicoară, actualmente primar, după ce a slujit și el o viață… la catedră. Prezentarea de mai jos, realizată cu sprijinul domniei sale, fiind edificatoare în acest sens.
O pensie binemeritată
Părintele Gheorghe Rusu are în prezent 45 de ani de activitate preoțească, din care 36 de ani în comuna Păuliș.
În timpul acestor ani a fost și profesor de religie la Școala Generală din Păuliș – timp de 19 ani, acordând o atenție deosebită copiilor pe care i-a învățat ce înseamnă dragostea față de Dumnezeu. Pe toata durata anilor de activitate la Păuliș a fost în relații bune, de cooperare cu Primăria, răspunzând întotdeauna afirmativ la activitățile culturale: precum ar fi ceremoniile de Comemorare a Eroilor de la Păuliș – prin serviciul religios de pomenire aducându-le un ultim omagiu.
Preotul Gheorghe Rusu și-a depus dosarul de pensionare în data de 1 iulie 2014, el rămânând totuși în inima și sufletul enoriașilor săi pe care i-a indrumat spiritual – și nu numai, în toată activitatea sa.
O scurtă biografie
Preotul Gheorghe Rusu s-a născut în data de 12 iunie 1948 la
Lipova, din părinții Vasile și Maria Rusu – de profesie agricultori.
Absolvent al Școlii Gimnaziale din Lipova, urmează timp de 5 ani Seminarul Teologic din Caransebeș și apoi timp de patru ani Institutul Teologic de Grad Universitar din Cluj.
În anul 1969 este hirotonit ca preot la Parohia Milova unde a slujit cu mult drag, timp în care a renovat Casa Parohială și Biserica Ortodoxă.
La începutul lunii septembrie a fost transferat la Groșii Noi unde slujește până la 1 decembrie 1977.
Aici renoveaza Biserica din Dumbrăvița, sat aparținător de Groșii Noi. Din 1 decembrie 1977, preotul Gheorghe Rusu vine la Păuliș, unde a rămas până la pensionare.
Câteva dintre obiectivele
realizate de preotul Rusu
În anul 1975 renovează Bise­rica Ortodoxă din Păuliș, înlocuind tencuiala și schimbând geamurile bisericii; realizează imprejmuirea cimitirului cu gard și poartă din fier; construiește un parc în curtea bisericii; în anul 2000 redobândește în instanță Casa Parohială numărul 9 pe care o supune unor reparații (schimbă acoperișul și geamurile vechi cu geamuri termopan); între anii 2008 – 2010 construiește Capela Mortuară din Cimitirul Păuliș; în 2011 instaleaza încălzirea centrală în biserică; construiește un spațiu pentru arhivă în curtea bisericii și o clădire pentru încălzirea centrală; în anul 2013 a renovat Casa Parohială – exterior și interior.
(F.B.)

Recomandările redacției