Arădenii ai căror copii au fost declarați contacți direcți și au vârsta sub 7 ani pot cere concediu medical pentru a avea grijă de copil, după cum scrie avocat.net. Potrivit ordonanței de urgență „asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani”.

Conform legii, „pe baza deciziei de carantinare primită de copilul care a fost stabilit contact direct al unei persoane infectate, unul dintre părinții acestuia poate primi concediu medical pentru îngrijirea copilului, care se plătește cu 85% din media veniturilor ultimelor șase luni, indiferent dacă adultul respectiv este vaccinat/ vindecat de COVID-19 sau nu.”

Reamintim că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății se prevede carantinarea elevilor și copiilor de grădiniță pentru 5-10 zile în cazul în care au fost contacți direcți sau în cazul în care s-au îmbolnăvit.

Așadar conform legii sunt carantinați timp de 10 zile, cei care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 cu schemă completă și 5 zile cei vaccinați cu schemă completă .

Sursa menționată anterior precizează că în situația în care copilul este confirmat cu COVID-19, toți cei apropiați și cu care a intrat în contact timp prelungit și fără mască sunt declarați contacți direcți și le sunt emise decizii de carantinare. Astfel, părinții unui copil infectat intră în carantină și primesc un concediu medical de carantină, a cărei indemnizație este de 100% din baza de calcul.

Recomandările redacției