parintiNumărul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate va creşte în curând şi în statistici. Şi asta pentru că  un proiect de lege prevede ca părinţii să fie obligaţi să anunţe autorităţile locale dacă pleacă la muncă peste graniţă. În consecinţă, după intrarea în vigoare a legii, în evidenţele autorităţilor ar urma să fie trecuţi şi copiii lipsiţi de grija părintească, cei care până acum nu figurau în statistici. La jumătatea acestui an, în statistica Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (DGASPC) figurau un număr de aproape 400 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă, peste graniţă. În realitate însă, numărul acestora este mult mai mare.
Săptămâna aceasta a fost aprobat de Camera Deputaţilor un proiect de lege care prevede ca părinţii care pleacă să muncească în străinătate să notifice autorităţile locale cu minimum 40 de zile înainte, în ceea ce priveşte copiii care rămân în ţară, precum şi persoana care va avea grijă de aceştia. Şi până la aprobarea acestui proiect de lege, autorităţile locale aveau obligativitatea de a anunţa DGASPC de situaţia copiilor rămaşi singuri după plecarea părinţilor la muncă peste gra­niţă. Cu toate acestea, nici jumătate din primăriile arădene nu aveau o astfel de evidenţă copiilor rămaşi singuri după plecarea a unuia sau a ambilor părinţi. Odată cu apariţia noului act normativ situaţia ar urma să fie reglementată, părinţii fiind pasibili de sancţiuni în cazul în care nu anunţă serviciul public de asistenţă socială de care aparţin. „Notificarea va conține, în mod obligatoriu, desem­narea persoanei care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, după caz. Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, în conformitate cu prevederile prezenței legi“, se menţionează în proiectul de act normativ.
În Arad, de câteva luni a fost inaugurat Centrul multifuncţional de consiliere şi educaţie, din clădirea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad. Centrul a fost înfiinţat în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În acest centru  pot fi consiliaţi copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate.

Recomandările redacției