Guvernul a pus pe agenda ședinței de joi proiectul de ordonanță ce acordă zile libere părinților copiilor cu vârste de până la 12 ani, care trebuie să învețe de acasă când li se închide școala, din cauza pandemiei. Proiectul are drept scop să rezolve o serie de lipsuri din OUG 147/2020, lipsuri care împiedicau mulți părinți să-și ia liber conform legii. Proiectul a fost pus inițial în discuție acum două săptămâni. Între timp mai multe alte orașe mari și mici din toată țara au trecut deja în scenariul roșu, elevii obligați să facă școala online.
Noul proiect prevede posibilitatea de a lua concediu în scenariile galben și roșu, se aplică pe toată perioada prevăzută de hotărârea consiliului județean pentru situații de urgență și este specificat în mod clar că, pot să-și ia zile libere părinții care nu pot lucra în sistem de telemuncă sau muncă la domiciliu. Angajatorul este obligat să acorde zilele libere, dacă angajatul solicită acest drept în baza ordonanței, dacă nu poate lucra în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu
Guvernul a dezbătut aceste măsuri, prima dată, în 8 octombrie, la peste 3 săptămâni de la începerea școlilor. Tot atunci, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, spunea, legat de regulile ce îi împiedicau pe părinți să-și ia liber pentru a fi alături de copii, când școlile trec online, că nu doar revenirea copiilor la școală e importantă, ci și a părinților la serviciu.
Între timp, guvernul și-a schimbat, teoretic, abordarea, „neadoptarea unor măsuri urgente, cu caracter excepțional, ar putea afecta sănătatea copiilor și siguranța acestora în lipsa părinților care să-i supravegheze pe perioada suspendării cursurilor sau închiderii unităților de învățământ, aceste elemente vizând un interes public şi constituind o situaţie extraordinară, a cărei reglementare nu poate fi amânată şi impune adoptarea de măsuri imediate pe calea ordonanţei de urgenţă”. 

Recomandările redacției