După cum știm a început testarea copiilor cu mult blamatele teste de salivă. Sarcina a fost plasată părinților împreună cu instrucțiunile de rigoare. Însă nu s-a precizat ce vom face cu acele teste după ce le folosim. Unde le putem arunca, deoarece nu stim dacă sunt deșeuri menajare sau medicale.

Așadar pe lângă testarea în sine a mai apărut o problemă în rândul părinților care se întreabă ce fac cu testele folosite deja.  Reprezentanții DSP spun că nu există încă o reglementare clară în acest sens. Totuși, pare un non sens în toată această poveste.

Majoritatea celor cu care am vorbit, ne-au spus că au aruncat deja testele la gunoiul menajer, dar au fost și unii părinți care s-au gândit să le adune într-un săculeț și să aștepte indicații clare despre cum vor fi aruncate.

Am discutat și cu un părinte care se întreba unde aruncăm un test care a iesit pozitiv. Și această întrebare ne-am  pus-o și noi. În cazul în care un test a iesit pozitiv Covid, unde aruncăm rezultatul după ce anunțăm autoritățile și medicul de familie? Întrebări care rămân momentan fără răspuns. În tot acest timp, deșeurile vor ajunge în tomberoane, alături de gunoiul menajer și acest lucru este cât se poate de îngrijorător.

Deocamdată autoritățile spun că aceste teste nu sunt   catalogate ca și produse care conțin un anumit risc biologic și sunt asimilate ca și deșeuri menajere. Dacă ele sunt recoltate și efectuate în cabinetul medical școlar, într-un ambulatoriu de specializate sau într-un laborator, acolo automat lucrurile se schimbă, pentru că ele trebuie să aibă un contract cu o firmă autorizată, pentru a fi ridicate ca și produse de un anumit risc biologic și transportate în vederea neutralizării. Noi oamnenii de rând, fără studii medicale ne dăm seama că ceva nu miroase bine. Dacă sunt făcute acasă, se aruncă în gunoiul menajer, dar dacă aceleași teste sunt făcute la cabinetele medicale, ele sunt considerate deșeuri medicale, ca urmare se colectează și se neutralizează separat.

Așteptăm să vedem ce măsuri vor lua autoritățile în domeniu cu privire la acest subiect controversat.

Recomandările redacției