rechiziteCu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea noului an şcolar, părinţii au luat cu asalt librăriile şi hipermaketurile pentru a-şi echipa copiii pentru şcoală. Preţurile la care poate fi cumpărat pachetul minim pentru începutul de an şcolar, de la caiete şi ghiozdan până la uniforme sunt cuprinse între 500 şi 1.000 de lei, în funcţie de calitate şi de marca acestora.
Astfel, părinţii pot achiziţiona caiete cu preţuri cuprinse între 0,79 şi 4,29 lei bucata, diferenţa de preţ fiind dată de numărul de file. Un vocabular costă 40 de bani, coala de etichete şcolare este 3 lei/bucata, în timp ce coperţile de diferite culori costă între 30 şi 90 de bani. Minele pentru creionul mecanic costă un leu/set (trei bucăţi), un set de creioane (patru bucăţi) costă trei lei, iar creioanele cu radieră se vând la preţuri cuprinse între 50 bani şi doi lei pentru o singură bucată. Un creion mecanic cu rezerve costă şapte lei, un stilou cu convertor este trei lei, iar rezer­vele de cerneală se vând cu 7,5 lei. Un stilou mai elegant, care are şi două rezerve de cerneală poate fi achiziţionat cu preţul cuprinse între 10 şi 20 de lei. Preţurile pot urca însă şi până la 1.000 de lei, pentru un simplu stilou, asta dacă părinţii vor ca elevii lor să rupă gura târgului.
Pentru un set de pixuri de unică folosinţă se plăteşte cinci lei, în timp ce un penar echipat cu 25 de piese, adică creioane colorate, carioci, gumă de şters, riglă, ascuţitoare, costă zece lei.
Acuarelele costă, în medie, 18 lei, pensulele sunt cu zece lei, iar un bloc de desen A4 are un preţ de şapte lei. „Vorbim aici, bineînţeles, de preţurile medii pentru cea mai proastă calitate, în care copiii pot să înveţe noţiuni minime de desen tehnic. Pentru un părinte care visează o carieră de pictor pentru copilul său este nevoie de cu totul şi cu totul alte dotări. Asemenea ustensile se găsesc, de obicei, peste graniţă, în magazine specializate, la preţuri piperate şi în cele mai multe cazuri o comandă durează câteva săptămâni“, ne spune Mihai Papaki, părintele unui băiat de clasa a IX-a.
Un ghiozdan echipat costă în jur de 70 de lei. Acesta conţine un penar  cu 33 de piese, un stilou, patru coperte transparente, trei caiete A5 matematică, trei caiete A5 dictando şi etichete şcolare. Dacă este neechipat, cel mai ieftin ghiozdan poate fi cumpărat cu 14 lei, iar cel mai scump depăşeşte 200 de lei. Ghiozdane mai speciale, inscripţio­nate cu tot felul de mărci de păpuşi pot ajunge până la 500 de lei.
În ceea ce priveşte uniforma şcolară, preţurile variază în funcţie de calitatea materialului. Astfel, pentru un băieţel, o uniformă din trei piese costă 100 de lei, iar pentru o fetiţă – 45 de lei.
În cazul în care părinţii nu sunt nevoiţi să mai plătească şi pentru manualele şcolare, acestea fiind oferite gratuit din partea şcolii, atunci pentru echiparea modestă a unui copil pentru şcoală este nevoie de cel puţin un salariu mediu pe economie.

Recomandările redacției