Parlamentarii au depus, în sesiunea trecută, peste 10 propuneri legislative pentru instituirea unor zile de sărbătoare în România, printre care Ziua gastronomiei şi a vinului românesc, Ziua Dăruirii, cea a meseriilor, dar şi un an întreg dedicat sărbătoririi cărţilor.

Mai mulţi social democraţi au depus o propunere legislativă pentru instituirea „Zilei gastronomiei şi a vinului românesc” în ultima duminică a lunii octombrie. În proiectul iniţial era indicată ziua de 15 septembrie.

Ziua Națională a Constructorului

Parlamentarii au depus un proiect de lege prin care propun instituirea zilei de 14 septembrie ca „Ziua Naţională a Constructorului”. Iniţiatorii susţin că la 14 septembrie 1895 a fost inaugurat cel mai mare pod din Europa continentală: podul Feteşti – Cernavodă, cunoscut sub numele de “Podul Anghel Saligny” sau „Podul Carol I”.

Un alt proiect de lege se referă la instituirea „Zilei Dăruirii” pe 25 septembrie. Tot parlamentarii PSD propun instituirea zilei de 11 iunie „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”. Iniţiativa a fost adoptată de Senat şi se află acum la Camera Deputaţilor pentru dezbateri. O altă propunere legislativă este instituirea Zilei Naţionale a Meseriilor, urmând ca data de 25 noiembrie să fie proclamată Ziua Naţională a Meseriilor şi va fi celebrată ca zi de sărbătoare naţională, lucrătoare.

Mai mulţi parlamentari din minorităţi, dar şi din PSD şi ALDE, au depus la Senat un proiect de lege prin care propun instituirea zilei de 16 iunie ca zi a limbii romani, anual, pe această dată, organizându-se manifestări culturale în localităţile în care există comunităţi de romi.

Anul cărții

Parlamentarii vor totodată sărbătorirea unui an întreg. Aceştia propun instituirea anului 2019 drept Anul Cărţii în România. În anul Cărţii se lansează programul naţional România citeşte. Acesta se va desfăşura în cadrul unităţilor şcolare şi presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti etc) care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii”, se arată în proiectul legislativ.

Recomandările redacției