Parlamentul cipriot a amânat pentru vineri votul asupra unor proiecte de lege de instituire a unui fond de solidaritate şi de impunere a unei limitări a mişcărilor de capital, pentru a evita retragerile masive şi redeschiderea băncilor prevăzută marţi.

Deputaţii au declarat că au nevoie de mai mult timp pentru a examina această legislaţie, un punct-cheie al „planului B” pentru care autorităţile cipriote au timp până luni să îl prezinte Eurogrupului pentru a salva băncile şi insula de la faliment, notează AFP.

Fondul de solidaritate ar naţionaliza fondurile de pensii ale întreprinderilor publice şi semipublice, cu emiterea de obligaţiuni în schimbul veniturilor viitoare legate de zăcămintele de gaze naturale recent descoperite în largul insulei.

Potrivit textului de lege, obiectivul „Fondului de solidaritate naţională” va fi „să aducă sprijin financiar instituţiilor, să promoveze şi să contribuie la capitalizarea şi recapitalizarea instituţiilor de credit şi să contribuie la finanţarea republicii”.

În plus, o lege pe tranzacţiile financiare ar trebui „să impună măsuri restrictive circulaţiei capitalurilor”, având în vedere „urgenţa situaţiei şi salvgardarea ordinii publice şi securităţii”.

 

Recomandările redacției