OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inspectorii de muncă lucrează împreună cu poliţiştii

Ca să dea un plus de eficienţă controalelor pentru depistarea cazurilor de muncă „la negru“, inspectorii ITM s-au aliat cu poliţiştii. Campania controalelor commune poartă numele „Black Market” şi urmăreşte reducerea incidenţei muncii nedeclarate. Rezultatele se văd deja, câţiva patroni alegându-se cu dosar penal, pentru mai multe persoane care munceau în firmele lor, „la negru“.

 

Astfel, de luna trecută, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad şi poliţişti din cadrul formatiunii de investigare a fraudelor al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad sunt angrenaţi în acţiuni de control ca urmare a protocolului încheiat între cele doua instituţii.

 

„Aceste acţiuni se derulează cu prioritate în domeniile identificate cu un grad ridicat de risc în ceea ce priveşte folosirea forţei de muncă neangajată şi anume: construcţii, reparaţii şi întreţinere maşini, industria lemnului şi confecţii, atât în timpul zilei, cât şi  noaptea în funcţie de programul de activitate al unităţii supuse controlului.

„Până la aceasta dată: au fost controlaţi un număr de 21 angajatori şi s-au aplicat 24 de sancţiuni în cuantum de 16.000 lei.

Precizăm faptul că, din cei 21 angajatori controlaţi, trei au fost depistaţi că practicau munca fără forme legale. Doi angajatori au primit la muncă mai mult de cinci persoane fără a le încheia forme legale de angajare încălcându-se dispoziţiile  articolului 264 din Codul Muncii actualizat,  respectiv «constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de munc㻓, a susţinut Ecaterina Isac, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad.

 

„Munca „la negru” va constitui şi pe viitor obiectivul prioritar al Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, ce va declanşa acţiuni de control inopinate.

Recomandările redacției