drum vinPasajul peste calea ferată de pe drumul judeţean Sâmbăteni–Ghioroc va intra în reabilitare, începând cu săptă­mâna viitoare. Astfel, circulaţia peste pasaj va fi închisă pentru o perioadă de două luni. Pentru că tramvaiele nu vor mai circula, arădenii vor fi nevoiţi să apeleze la autobuze.
Reprezentanții Consiliului Judeţean Arad anunţă închiderea pasajului peste calea ferată pe DJ 708C Sâmbăteni–Ghioroc, în intervalul 24 iulie 2013 – 24 septembrie 2013, pentru executarea lucrărilor de reabilitare a pasajului. În acest interval, accesul auto, precum şi circulaţia tramvaielor şi accesul pie­tonal vor fi restricţionate. Se va putea circula pe varianta ocolitoare DJ 708B Păuliş – Ghioroc – Şiria. În locul tramvaielor vor fi puse în circulaţie autobuze care vor circula prin Păuliş.
Pasajul peste calea ferată, pe tronsonul Sâmbăteni – Ghioroc este reabi­litat în cadrul proiectului „Drumul Vinului: Păuliş – Ghioroc – Covăsânţ – Şiria“, ce se ridică la o valoare de circa 56,5 milioane de lei. Din total, banii europeni primiţi de Arad pentru acest proiect se ridică la 46.455.400 de lei. În cadrul proiectului se modernizează infrastructura rutieră, ce constă în reabilitarea drumului judeţean Păuliş-Şiria, precum și reabilitarea DJ 708C Sâmbăteni – Ghioroc, inclusiv pasajul peste calea ferată din localitatea Ghioroc.
Drumul Vinului, ce crează o legătură între Valea Mureşului şi Valea Crişului Alb, prin Podgoria Aradului a prevăzut reabilitarea a mai bine de 24 de kilometri, pe două tronsoane. Primul tronson, DJ 708 B, se întinde de la desprin­- derea din DN 7 în comuna Păuliş şi până la intersecţia cu DJ 709, în comuna Şiria. Drumul DJ 708 B traversează localităţile Păuliş, Miniş, Ghioroc, Cuvin, Covăsânţ şi Şiria şi are o lungime de 18,7  kilometri. Cel de al doilea tronson, în lungime de 5,3 kilometri, DJ 708 C este de legătură între comuna Ghioroc şi Arad şi se întinde de la desprinderea din DN 7, în comuna Sâmbăteni şi până în comuna Ghioroc, la intersecţia cu DJ 708 B. Tot în cadrul proiectului s-au realizat este 600 de accese la proprietăţi, trotuare pietonale şi parapeţi de siguranţă în lungime de peste şase kilometri. De asemenea, pe lista de inves­- tiţii au fost cuprinse şi amenajări de parcări şi staţii de autobuz, atât pe DJ 708B, cât şi pe DJ 708 C.
În prezent, proiectul „Drumul Vinului: Păuliş – Ghioroc – Covăsânţ – Şiria“ este în curs de finalizare, reabilitarea pasajului peste calea ferată fiind realizată în ultima etapă.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Acest proiect nu a fost gândit doar din perspectiva modernizării infrastructurii, ci şi din cea a dezvoltării potenţialului turistic al zonei, a sectorului viti – vinicol şi a agroturismului.

Recomandările redacției