pasarela

Muncitorii lucrează la montarea stâlpilor de susţinere ai pasarelei

Pasarela peste Mureş din zona Ştrandului Neptun va semăna cu podurile din Bilbao, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, susţinând că după ce va fi iluminată, se va transforma într-o atracţie a oraşului.

Primarul a anunţat, miercuri, că, în aceste zile, se lucrează la montarea stâlpilor de susţinere de care se vor prinde hobanele.

„Este una dintre cele mai complicate lucrări, care, la final, va fi asemănătoare cu podurile din Bilbao. Este o lucrare de artă istorică, atât prin unicitate cât şi prin dimensiune. Cu siguranţă, peste timp, va fi descrisă, în amănunt, în cărţile care vor avea ca subiect istoria Aradului”, a precizat Gheorghe Falcă.

Acesta a mai adăugat că lucrarea va fi gata la primăvară când pasarela va fi şi iluminată.

Podurile din Bilbao sunt considerate atracţii turistice datorită arhitecturii lor moderne şi a imaginii pe care o oferă.

Pasarela pietonală peste Mureş va lega oraşul de ştrandul Neptun şi va avea deschidere spre Podul Decebal şi spre bazinele cu apă termală.

Conform proiectului, pasarela va avea patru direcții de acces spre ștrand, un lift pentru persoane cu dizabilități și trei alei, care vor duce către zona principală a bazinelor, spre ștrandul pentru copii și către spațiile comerciale.

Pasarela va avea o lungime de peste 200 de metri, iar arhitectura va fi marcată de pilonii înclinați spre albia Mureșului și de cablurile de susținere.

Pasarela va fi exlusiv pentru pietoni și bicicliști, dar există și posibilitatea accesului auto, însă doar pentru vehiculele serviciilor de urgență, ale jandarmilor, poliţiştilor şi pompierilor.

La finalizare, pasarela peste râul Mureş va avea o lungime de 231 metri (cu rampă de racordare la ştrand), cinci deschideri, o lăţime de 4,84 metri. Zona pentru pietoni va avea 2,20 metri.

Structura podului urmează să fie susţinută deasupra albiei de câte două cabluri, iar pasarela va fi iluminată prin intermediul unor stâlpi ornamentali dotaţi cu surse de iluminat tip economic şi va fi protejată împotriva trăznetului printr-o instalaţie specifică.

Lucrările de construcţie ale pasarelei peste Mureş, în valoare de 12,8 milioane de lei (2,3 milioane de euro), au început în luna iunie 2013.

  • A.Radeanu spune:

    Ce prostii spune Falcao! Dupa logica lui, si biserica lu Bupte din Micalaca poate rivaliza cu Sagrada Familia. Ce complexitate, ce lucrare de arta istorica? Un simplu pod metalic semipietonal.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției