pascariuDespărțit de puține zile de echipa FCM Tg. Mureș, fundașul arădean Claudiu Pascariu e protagonistul unei mișcări importante în cariera sa. Luni seara, fostul utist a semnat un angajament întins pe durata a doi ani și jumătate cu Honved Budapesta, locul V în prima ligă din Ungaria!
Pascariu (24 de ani) calcă pe urmele unui alt apărător utist care și-a legat cariera de gruparea ce a câștigat 13 titluri în Ungaria, e vorba de Sorin Botiș, component al lui Honved între 2009 şi 2012. „Astăzi am semnat, sper să fie totul OK. Am făcut un pas înainte ajungând la nivel de primă ligă”, ne-a declarat în exclusivitate fotbalistul arădean.
Claudiu Pascariu a jucat la juniorii UTA-ei, iar la seniori, înainte de a face pasul la prima echipă a Bătrânei Doamne, a fost legitimat la Victoria Nădlac și Frontiera Curtici. A purtat banderola de căpitan la echipa fanion a Aradului, de care s-a despărțit vara trecută, când a devenit jucătorul echipei FCM Tg. Mureș. „Mă bucur foarte mult pentru el, am încredere că va confirma”, a spus Leo Pința, antrenorul care i-a ghidat pașii lui Pascariu în anii junioratului.
Echipa marelui Puskas și a utistului Lorant
Honved Budapesta este una dintre marile echipe ale fotbalului maghiar. Fondată în 1909 sub numele Kispest, a devenit după Al Doilea Război Mondial echipa Ministerului Apărării şi a câştigat de atunci 13 titluri de campioană, ultimul însă tocmai în 1993. Cel mai mare jucător din istoria grupării este Ferenc Puskas, care în 1958 s-a transferat de la Honved la Real Madrid. Numărul 10, pe care l-a purtat Puskas, a fost retras în onoarea sa, în iulie 2000. Alți mari fotbaliști ai lui Honved de-a lungul anilor: Jozsef Bozsik, Zoltan Czibor, Gyula Grosics, Gyula Lorant (campion cu UTA în 1947!), ori Lajos Detari. Dintre români, la Honved au jucat Cristian Dulca, Cătălin Azoiței, Gheorghe Pena, Attila Piroska, Marius Sasu, Istvan Teger, Florin Bătrînu, Florin Călin, Attila Ghindă, Ovidiu Lazăr. Iar dintre foștii utiști, pe lângă Botiș, în capitala maghiară au jucat Viorel Vancea, Marin Balint și Adrian Negrău.
Mai sunt români
Pascariu nu e singurul român de la gruparea maghiară. Budapestanii au promovat trei tineri în echipa de seniori, Sebastian Remeș (21 de ani) – fundaș central, Alexis Sundas (19 ani) – fundaș drept și Sebastian Moga (20 de ani) – fundaș drept, ultimul fiind fost internațional de juniori. Toți trei au făcut parte din Academia de juniori a lui Honved. Antrenor e italianul Marco Rossi, fost fotbalist la AC Torino.

Recomandările redacției