Energie din Deșeuri în Arad (EDA) – cea mai ieftină gigacalorie din țară!

Dintre cele cinci proiecte pe care viceprimarul Aradului, Ilie Cheșa, le-a promovat și pentru care a obținut finanțare prin bugetul pe anul 2022, cel care vizează realizarea unei centrale în Arad care să producă energie termică și electrică din deșeuri (EDA), a suscitat fără îndoială cele mai multe discuții.

«Nu se poate!» – aud de cele mai multe ori, când discut cu arădeni simpli, funcționari sau politicieni din diferite partide despre acest proiect, o premieră la nivel național, dar care există în multe capitale și orașe din Europa. Atunci când am obținut funcția de viceprimar, am pornit cu gândul de a face ceva pentru arădeni, iar în doar patru luni am reușit să demarez cinci proiecte extrem de importante pentru Arad, EDA fiind fără îndoială prioritatea mea numărul 1. «Nu se poate!» nu există nici în vocabularul meu, nici în viziunea mea despre administrație, ne-a declarat Ilie Cheșa, viceprimarul Aradului.

Includerea acestui proiect în bugetul pe 2022, prin care se finanțează partea de documentație, nu e singurul demers pe care viceprimarul Aradului l-a făcut pentru a realiza la Arad prima centrală din România care va produce curent, căldură și apă caldă din deșeuri. În cele patru luni de mandat, am avut o serie de acțiuni care vizează acest proiect și vreau să vă prezint câteva dintre ele: am avut discuții cu reprezentanți ai unor administrații din Europa care au realizat astfel de centrale, pentru a afla pașii pe care trebuie să-i parcurgem; am avut discuții cu managerii unor astfel de centrale și am pe masă toată documentația despre ce înseamnă o centrală care produce energie din deșeuri; am identificat cel puțin trei surse de finanțare, un alt pas important pentru realizarea acestui proiect.

Știu că nu va fi ușor, știu că vor fi multe piedici, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să încercăm. Avem posibilitatea de a realiza un proiect care va aduce pentru arădeni căldură și apă caldă la un preț corect, la costuri reduse pentru administrație. Dacă ne gândim numai la sumele pe care nu vom mai fi nevoiți să le alocăm pentru subvenții, în 2-3 ani putem recupera investiția în centrală doar din acești bani.

Îmi aduc aminte că la începutul anilor 2000, fostul primar Dorel Popa, Dumnezeu să-l odihnească în pace, anunța realizarea primului deponeu ecologic din România, la Arad. La acea vreme, mulți arădeni au privit cu scepticism acel proiect. Am auzit de multe ori și atunci celebrul „Nu se poate!“. „Cum să avem noi o groapă de gunoi ecologică, așa cum există la Viena?“, se întrebau mulți. Iată că s-a putut, au trecut 20 de ani de atunci, iar deponeul ecologic din Arad funcționează la fel de bine ca cel din Viena. Mi-aș dori ca peste 20 de ani să spunem același lucru și despre centrala care va produce energie termică și electrică din deșeuri: iată că s-a putut!“, mai spune viceprimarul Aradului.

  • Cetatean spune:

    Articol de propaganda personala. Cum e cu ramanerea in urma, in Romania, a procentului de deseuri reciclate ? De exemplu, un PET ars da caldura, dar nu e reciclat, deci vom plati la UE pentru el. In plus, cresc emisiile de carbon, de asemenea platibile. Deci, mai coborati de pe copacul teoriilor politicianiste. Lasati teren celor care se pricep.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției