bun1Unul dintre cele mai scumpe patinoare din ţară zace abandonat de Primărie. Deşi pare incredibil, la halul în care arată şi la modul în care este administrat, construirea patinoarului din Arad i-a cos­tat pe contribuabili peste 1.200.000 de euro. Astfel, patinoarul din Arad este unul dintre cele mai scumpe din ţară, în condiţiile în care alte oraşe au investit sume de patru ori mai mici în construcţii similare.
Continuând cu aceeaşi lipsă de res­pect faţă de oamenii care au suportat investiţia, adică arădenii, la mijlocul lunii decembrie patinoarul este departe de a fi deschis. De fapt, însăşi termenul de „patinoar“ este impropriu având în vedere că locaţia este folosită acum pe post de teren de fotbal. Că nici măcar fotbal nu se poate juca, pe teren băltind, ici colo, ochiuri de apă, asta este o altă poveste a cărei vină ar putea fi aruncată pe altcineva, aşa cum are obiceiul primarul Falcă să facă ori de câte ori trebuie să-şi explice eşecurile.
Semafoarele înlocuiesc patinoarul
În timp ce în alte oraşe din ţară localnicii se pot bucura de patinoar încă de prin luna noiembrie, arădenii, care au plătit cel mai mult, se uită cu jind la un teren lăsat în paragină. „Probabil aşa cum săptămânile trecute au fost observate maşini de deszăpezire împrăştiind nisip pe şoselele uscate şi la temperaturi departe de îngheţ, în aceeaşi manieră a fost şi este gestionat patinoarul. Într-o mărime invers proporţională cu suma de peste 1.200.000 euro care a fost investită. Spun invers proporţională deoarece, la o valoare de peste 1.200.000 euro, managementul exploatării investiţiei este clar invers proporţional faţă de banii alocaţi“, declară omul de afaceri arădean, Leontin Aslău.
În condiţiile în care primarul Falcă vrea să pună taxă şi pentru locurile de parcare din cartiere, Aslău susţine că Falcă va uita probabil să pună o taxă şi pe parcarea de lângă patinoarul care nu funcţionează. „Probabil domnul Falcă o să uite să taxeze însă parcarea de la patinoar, unde nu a uitat, în schimb, să monteze semafoare“, susţine omul de afaceri.
Un patinoar certat şi cu legea
„Nu vreau să se înţeleagă că sunt împotriva investiţiilor din Arad. Este bine că se fac, numai că acestea trebuie să fie şi utile oamenilor şi să nu împovăreze bugetul pe zeci de ani de acum înainte. Una dintre aceste investiţii este şi patinoarul. La acea dată, adică în anul 2007 s-a făcut mult tam-tam pe această chestiune. Investiţia a costat  peste 3,5 milioane de lei, adică nici mai mult nici mai puţin decât 1,2 milioane de euro. Amintesc că în alte oraşe s-au făcut investiţii similare cu sume de patru ori mai mici decât la Arad”, a punctat Aslău. Şi în privinţa terenului pe care s-a realizat lucrarea sunt probleme.
De altfel şi Curtea de Conturi a întocmit un raport prin care toate aceste nereguli sunt scoase la lumină. În docu­- ment se spune: „În anul 2006, la ni­velul Primăriei Arad au fost angajate, lichidate şi ordonate şi plătite lucrări de investiţii fără a fi respectate prevederile O.M.F.P. nr 1792/2002, în sensul că la data angajării acestor cheltuieli, terenul pe care urmau să fie realizate nu aveau regimul juridic clarificat fiind efectuate cheltuieli fără respectarea dispoziţiilor legale”. De altfel s-au comandat, executat şi plătit lucrări în valoare de aproape 3,5 milioane de lei, reprezentând peste 99% din valoarea totală, cu toate că situaţia terenului nu era clarificată potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea lucrărilor în construcţii. Or, la data efectuării  lucrărilor, Primăria Arad nu a deţinut titlu de proprietate legal emis. În consecinţă Hotărârea 230/ 22.08.2006, care se referea exact la aceste investiţii,  este lovită de nulitate. Astfel orice act emis în continuare este nul de drept. „Deci şi construcţia patinoarului este în afara legii. Iar acest lucru s-a făcut cu bani foarte mulţi. În plus, nici acum după şapte ani de zile nu s-a făcut nimic, în sensul ca să se intre în legalitate. Nu cer nimic mai mult, decât ca legea să se respecte şi să se aplice”, a încheiat Leontin Aslău.
(G.A.)

  • Dan spune:

    Mai stiu eu unul, in Reșița… Dar care e problema? Comisionul s-a încasat. Restul nu mai contează

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției