Cele şase clopote ale Catedralei Mântuirii Neamului au fost sfinţite, luni, într-o slujbă oficiată de Patriarhul Daniel, anunţă Patriarhia Română. Clopotele urmează să fie montate în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest a noii Catedrale Patriarhale.

Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria şi au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 ani, mai spun reprezentanţii Patriarhiei. Ele au ajuns în ţară pe 19 mai 2017 şi cântăresc împreună 33 de tone. Acestea au fost plătite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, mai arată sursa citată.

Clopotul cel mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante. În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate”, arată Patriarhia Română, conform Mediafax.

Pe fiecare dintre cele şase clopote sunt inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018”. Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită pe 25 noiembrie, în prezenţa a sute de invitaţi, inclusiv patriarhii tuturor Bisericilor Ortodoxe, printre care Patriarhul Kirill, de la Moscova, Patriarhul Bartolomeu, de la Constantinopol şi toţi conducătorii Bisericilor Ortodoxe din Europa.

Recomandările redacției