Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, împlineşte luni 62 de ani, prilej cu care oficiază Sfânta Liturghie în Paraclisul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, din reşedinţa patriarhală.

„De la orele 1100, la Catedrala patriarhală va fi oficiată slujba de Te Deum ca mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Bisericii Ortodoxe Române, poporului român şi Preafericirii Sale, precum şi pentru ajutorul dăruit Patriarhului României în promovarea credinţei şi misiunii creştin-ortodoxe”, informează site-ul Patriarhiei.

Slujba de Te Deum va fi urmată, de la ora 12,00, de un scurt moment aniversar în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei. Sunt aşteptaţi să participe toţi cei care doresc să îl felicite pe patriarhul Daniel cu ocazia zilei de naştere, membri ai Sfântului Sinod, personalităţi ale vieţii publice, cler şi credincioşi, precizează Patriarhia Română.
***
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), ales la 12 septembrie 2007, Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut la data de 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara, judeţul Timiş, ca al treilea copil în familia învăţătorului Alexie şi Stela Ciobotea.

Şcoala primară a urmat-o în satul natal (1958-1962), Dobreşti, iar gimnaziul în localitatea Lăpuşnic, judeţul Timiş, între 1962-1966. În anul 1966 începe cursurile liceale în oraşul Buziaş, pe care le continuă în municipiul Lugoj, Liceul „Coriolan Brediceanu”, între anii 1967-1970. Este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, în perioada 1970-1974, unde obţine diploma de licenţă în teologie (Noul Testament).

În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, apoi îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

În 15 iunie 1979 îşi susţine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. Teza a primit calificativul maxim, devenind astfel doctor al Universităţii din Strasbourg.

O formă lărgită a acestei teze a fost susţinută la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti sub titlu: ‘Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală’. A fost declarat doctor în teologie ortodoxă, de asemenea cu calificativul maxim.

Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey – Elveţia, unde între anii 1986-1988 a fost şi director adjunct. În acest timp a deţinut şi funcţia de profesor asociat la Geneva şi Fribourg, în Elveţia.

A participat în calitate de profesor doctor în teologie la numeroase întruniri cu caracter ecumenic peste hotare.

La 6 august 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, unde a fost hirotonit preot-ieromonah. Ulterior, în octombrie 1988, este hirotesit protosinghel. În perioada 1 septembrie 1988 – 1 martie 1990, este consilier patriarhal, director al Sectorului Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic. În paralel, deţine funcţia de conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar din Bucureşti. A făcut parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii, înfiinţat în ianuarie 1990, a cărui primă realizare a fost readucerea religiei în şcoli, cu concursul Ministerului Învăţământului.

În martie 1990, a fost hirotonit episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul ‘Lugojanul’. După trei luni, în iunie 1990, a fost ales mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar la 1 iulie 1990 este înscăunat ca arhiepiscop al Iaşilor şi mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Printre realizările sale ca mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, se află întemeierea mai multor instituţii teologice printre care Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi şi Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoşani, Dorohoi, Iaşi şi Piatra Neamţ. De asemenea, pe plan social-caritativ, au fost înfiinţate sub îndrumarea sa o serie de aşezăminte şi asociaţii creştine.

A fondat o serie de publicaţii religioase, la iniţiativa sa a fost înfiinţat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998), care a devenit repede cel mai bun radio ortodox din ţară.

După decesul patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenenţa până la alegerea noului patriarh.

Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost desemnat pentru a candida pentru funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, alături de Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi episcopul de Harghita şi Covasna, Ioan, în şedinţa Sfântului Sinod desfăşurată la 12 septembrie 2007.

În aceeaşi zi, Colegiul Electoral Bisericesc a ales cel de-al şaselea patriarh al BOR, în persoana mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Daniel Ciobotea, în al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi. A fost întronizat la 30 septembrie 2007.

După instalarea sa în scaunul patriarhal al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel a avut o activitate susţinută prin lărgirea proiectelor deja începute, cum a fost proiectul Trinitas, la care postului de radio i s-au adăugat un post de televiziune şi o agenţie de presă, toate alcătuind Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române sau prin imprimarea unui ritm dinamic atât lucrării pastoral-misionare a Bisericii, cât şi pe plan administrativ.

De asemenea, a fost definitivat Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, aprobat de Sfântul Sinod la 28 noiembrie 2007.

Proiectul Catedralei Mântuirii Neamului, iniţiat de primul patriarh al BOR, Miron Cristea, şi susţinut de patriarhul Teoctist, a fost preluat şi de actualul patriarh, Daniel, care în 2007, la 29 noiembrie, a  pus piatra de temelie a catedralei cu hramurile Sfântul Apostol Andrei şi Înălţarea Domnului.

Între anii 2007 şi 2008, prin purtarea de grijă a patriarhului Daniel, la Catedrala Patriarhală au fost executate ample lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare.

După alegerea sa ca întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel a efectuat mai multe vizite în afara ţării. Astfel, în perioada 27 mai – 2 iunie 2009, însoţit de o delegaţie a BOR, a efectuat o vizită irenică frăţească la Patriarhia Ecumenică din Constantinopol. În perioada 12-16 iunie 2009, a efectuat o vizită pastorală în Austria. În perioada 9-17 iulie 2009, patriarhul Daniel, însoţit de o delegaţie a BOR, a efectuat o vizită canonică în Franţa, prima vizită a unui patriarh român în această ţară în ultimii 70 de ani.

Patriarhul Daniel a efectuat o vizită canonică de cinci zile în Spania, în perioada 16-21 aprilie 2010, pe parcursul căreia a pus piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală episcopală din Madrid.

În perioada 9-13 aprilie 2011, a efectuat o vizită canonică la Strasbourg, la invitaţia mitropolitului Europei Occidentale şi Meridionale, Iosif. Tot în anul 2011, a efectuat o vizită canonică în Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, în perioada 9-12 septembrie, la invitaţia arhiepiscopului Serafim, mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

Patriarhul Daniel a fost decorat de preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Cruce, la 30 septembrie 2007, dată la care a fost întronizat în scaunul patriarhal.

De asemenea, a primit cu ocazia Zilei Naţionale a României, la 1 decembrie 2011, emblema „Onoarea Armatei României”, conferită de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea. La 7 decembrie 2011 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii ”Babeş-Bolyai”, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna a instituţiei din Cluj-Napoca.

La 1 iulie 2012, cu prilejul vizitei canonice pe care a făcut-o în Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, patriarhul Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Negreşti Oaş şi titlul de cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare.

Pe 29 octombrie 2012, patriarhul Daniel şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Eduard Hellvig, au semnat un contract care prevedea că lucrările de consolidare, reabilitare şi restaurare a Palatului Patriarhiei vor fi finanţate din fonduri europene.

La 13 mai 2013, patriarhul BOR, Daniel, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au semnat un protocol de colaborare pentru promovarea satului românesc, având ca obiective: informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală; promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţii rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc.

 

(Mariana Zbora-Ciurel, editor: Antonia Niţă)

 

Recomandările redacției