Patronatul arădean cere modificarea de urgentă a Legii antifumat

1
379

Reprezentanţii Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român susţin că, în ultimul timp, au primit multe sesizări de la patronii barurilor şi restaurantelor cu privire la efectele nefaste ale Legii antifumat. În aceste condiţii, Marin Crişan, preşedintele filialei, cere autorităților statului revizuirea acestui act normativ. „Filiala Arad a Confederaţie Patronatul Român se alătură astfel colegilor din ţară şi implicit preşedintelui Patronatului Român, domnul Gheorge Naghiu, prezentând  problemele socio-economice pe care le implică intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 privind modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor de tutun. Trebuie precizat de la început că majoritatea localurilor din România (restaurant, baruri, cluburi, pub-uri, săli de evenimente, etc.) se află la parterul sau subsolul locuințelor, context în care trebuie avut în vedere faptul că peste 85% dintre acestea nu pot dispune de terase proprii, astfel încât sigurele locuri de fumat vor fi, de fapt, pe trotuarul din fața localurilor. Această situație crează mai multe probleme şi aici putem începe cu faptul că în majoritatea covârșitoare a cazurilor, trotuarul nu oferă spațiun necear pentru amenajarea unui loc de fumat, iar dacă acesta poate fi făcut, oricum libera trecere a pietonilor va fi obstrucționată într-o măsură mai mică sau mai mare”, susţine Marin Crişan.

Se va ajunge la tulburarea liniştii publice

În plus, acesta este de părere că supraglomerarea zonelor special amenajate pentru fumat va conduce, implicit, la tulburarea liniștii publice, cu atât mai mult cu cât majoritatea localurilor sunt în centrul orașelor, în zone foarte aglomerate. „În prezent, prin Legea antifumat nu a fost dat și temeiul legal pentru construirea unor zone special amenajate pentru fumători – în sensul că, pentru a nu discrimina clienții fumători, localurile au obligația de a constitui astfel de spații, dar nu și protecția vreunei prevederi legale. În acest context, trebuie avut în vedere și impactul estetic/urbanistic al acestor zone amenajate de fiecare local în parte. Alte consecințele previzibile ale aplicării Legii, în forma intrată în vigoare, sunt: imposibilitatea mai multor localuri de a crea condiții clienților fumători; scăderea consumului și intenției publicului de a petrece timpul liber în localuri; interzicerea fumatului în totalitate va conduce, implicit, la micșorarea timpului petrecut de client în local, cu efecte asupra încasărilor; dificultăți pe plan orizontal, întâmpinate de furnizorii de produse alimentare și alcoolice; scăderea veniturilor la bugetul de stat, prin reducerea nivelului TVA, accizelor, impozitului pe profit aferente operațiunilor comerciale în discuție; falimentul  unui număr semnificativ de societăți din acest domeniu de activitate; creșterea șomajului”, mai spune Crişan.

1 COMENTARIU

  1. auzi tupeu la porcul asta: schimbati o LEGE ca nu mai fac ei bani kacalau sau n-au unde fuma! LASATI-VA DE FUMAT BAI DROGATILOR NESIMTITI IMPUTITI! Nimeni nu e obligat sa va respire otrava,si nici un NORMAL LA CAP n-ar respira fum voluntar! gunoaielor imputite!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.