sudori paginaDin cauza politicii duse de cei care au guvernat ţara după Revoluţia din 1989, anumite meserii, deşi sunt acum la mare căutare, au ajuns pe cale de dispariţie. Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că judeţul duce lipsă de sudori, fierari-betonişti, dulgheri şi instalatori. „Pentru ca lucrurile să-şi revină, trebuie gândite anumite politici, la nivel naţional. Trebuie făcut un plan pe 15-20 de ani, pentru că este nevoie de cel puţin şapte ani să formezi un meseriaş. Dacă o meserie ajunge să dispară, trec şi 30 de ani până o poţi revigora. La Arad, deşi avem două fabrici de vagoane, lipsesc sudorii. Mai lipsesc fierari-betonişti, dulgheri, instalatori sanitari, electricieni”, a declarat Crişan.

„Sistemul de învăţământ trebuie reformat”

Acesta este de părere că sistemul de învăţământ ar trebui reformat, pentru că nu este normal ca elevii care termină liceul şi nu merg la facultate să devină şomeri. „Politicienii sunt egoişti, se gândesc numai la ei când fac legile. Se fac zeci de lucruri care ţin doar cât le este mandatul. Dacă nu ai vechime, nu poţi fi competitiv, iar dacă nu eşti competitiv, nu ai ce căuta în comunitatea europeană. Prin legile care au fost făcute, şi mă refer aici inclusiv la legea învăţământului, se încurajează şomerii, nu muncitorii. Cei care termină liceul şi nu merg la  o facultate devin şomeri, iar dacă ai profesori slabi, sigur ai şi elevi slabi. Nu înţeleg de ce a mai investit statul atâta în ei, dacă ajung şomeri”, a continuat Crişan.

Preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român susţine că o soluţie pentru redresarea situaţiei ar fi ca toţi partenerii să fie ascultaţi în Consiliul Economic şi Social. „Consiliul Economic şi Social nu funcţionează aşa cum ar trebui. Partenerii sociali nu sunt ascultaţi atunci când se discută acolo. Unde mai pui că din CES fac parte şi oameni condamnaţi”, a ţinut să precizeze Crişan.

Şcoală de sudori

În perioada următoare, Patronatul arădean va lansa, cu sprijinul Confederaţiei Patronatului Român o şcoală de sudori. „Preşedintele Confederaţiei Patronatului Român, domnul Gheorghe Noghiu, ne-a ajutat foarte mult, cu utilaje noi, de ultimă generaţie. Am vorbit cu dânsul şi pe lângă şcoala de sudori, pe care o pregătim acum, pe viitor mai vrem să facem şi o şcoală de fierari-betonişti şi de dulgheri-vopsitori”, a încheiat Crişan.

Recomandările redacției