Marin Crişan arată cu degetul înspre guvernanţii care impun tot felul de taxe aberante

Marin Crişan arată cu degetul înspre guvernanţii care impun tot felul de taxe aberante

Celebra taxă pe construcţiile speciale, supranumită şi „taxa pe stâlp” începe să devină o tristă realitate pentru multe societăţi care activează în Arad. Cum prima tranşă trebuie plătită de firme până pe 26 mai, Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, normele metodologice, astfel încât să poată fi încasată. Conform Mediafax, impozitul este aplicat pentru construcţii precum centrale hidroelectrice, staţii şi posturi de transformare, staţii de conexiuni, centrale termoelectrice şi nucleare, construcţii pentru transportul energiei electrice, baraje, piste şi platforme, sonde de ţiţei, gaze şi sare, rampe de încărcare – descărcare, coşuri de fum şi turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleştee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri şi linii şi cabluri aeriene de telecomunicaţii. Impozitul pe proprietate pentru construcţiile speciale, reprezintă 1,5% din valoarea construcţiei. A fost introdus la începutul acestui an, prima plată urmând să fie efectuată până luni, 26 mai, iar a doua până la 25 septembrie.

Oamenii de afaceri, oripilaţi

Reprezentanţii mediului de afaceri nu văd însă cu ochi buni această modalitate folosită de guvernanţi pentru a creşte încasările la buget. Marin Crişan, preşedintele Filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român susţine că mulţi dintre oamenii de afaceri cu care a stat de vorbă au rămas oripilaţi de slaba pregătire a guvernanţilor. „În loc să întărească infrastructura, ei o slăbesc prin intermediul acestei taxe. Şi aşa firmele sunt decapitalizate, iar guvernanţii le decapitalizează şi mai mult. O spun cu regret, dar această taxă pe construcţiile speciale va duce la închiderea a mii de firme, pentru că statul le ia banii care ar fi trebuit folosiţi pentru dezvoltare”, a declarat Crişan. Acesta mai spune că în situaţia în care se vor căuta diverse portiţe, pentru a ocoli taxa, nu se va face decât să se încurajeze corupţia. „Nu este o taxă normală, pentru că pe infrastructură, pe silozuri, pe stâlpi, pe construcţii speciale nu se pun taxe. Taxa a fost introdusă fără cap, doar pentru a lovi firmele, a continuat preşedintele Patronatului arădean.

„Consiliul Economic şi Social nu funcţionează”

Potrivit lui Marin Crişan, Consiliul Economic şi Social (CES) nu funcţionează, pentru că altfel nu ar fi fost posibilă introducerea unei astfel de taxe aberante. „La ora actuală, conducerea CES e numită de sus, nu de la bază. Nu putem să avem astfel o comunicare care să ajute economia. În loc să avem 15 reprezentanţi, aşa cum ar fi fost normal, noi, cei de la Patronat avem doar unul. În schimb, la Bucureşti, în CES sunt foşti condamnaţi şi foşti securişti. Trebuie să ştiţi că nu suntem împotriva taxelor şi impozitelor, suntem conştienţi că acestea trebuie să existe, dar nu putem accepta ca firmele să fie lovite într-o asemenea manieră”, a încheiat Crişan.

Nu numai oamenii de afaceri români se declară împotriva taxei pe stâlp. Conform Mediafax, reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (CIS) susţine că introducerea în forma actuală a impozitului pe construcţii speciale va avea un puternic impact negativ în economie.

  • Satul de ei spune:

    Pesediştii ăştia fac numai lucruri rele, nu că pedeliştii sau restul politicienilor ar fi fost mai buni. Frumoasă ţară, păcat că-i… condusă de unii ca ei.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției