conferinta presaDiscuțiile în contradictoriu despre cine ar trebui să distribuie pacienților cardurile de asigurat (cardul de sănătate, cum i se mai spune) au intrat într-o nouă etapă. Acestea au început după ce, marți, reprezentanți ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au declarat, din nou, în presă, că doresc să traseze medicilor de familie sarcina distribuirii lor. După ce, la nivel central, discuțiile pe această temă au devenit tot mai acute, medicii de familie arădeni au dorit să facă public punctul lor de vedere.
Astfel, într-o conferință de presă ținută joi, inițiată de Societatea de Medicina Familiei Arad împreună cu Patronatul Medicilor de Familie Arad cu tema „Cardul de sănătate – probleme și soluții“, reprezentanții acestora și-au clarificat poziția vizavi de acest subiect. Au fost prezenți doctorul Adrian Dărăbanțiu, doctorul Titus Ududec – președintele Colegiului Medicilor Arad şi  medicii de familie Lidia Popa, Dorica Sănduțu şi Doina Moș. Au mai participat Dan Artimon vicepreședinte al Consiliul Local Civic, Virgil Florea de la Asociația „Arad kilometrul 0“ și Adrian Bun, din partea asociaţiilor de revoluţionari.
Subiect controversat
Doctorul Adrian Dărăbanțiu a precizat din start că medicii de familie nu sunt de acord cu introducerea cardului de asigurat. „Suntem împotriva faptului că se dorește să ni se impună distribuirea lui și a modului cum am aflat acest lucru. Subliniem că prin contractul încheiat cu CNAS, noi suntem obligați să prestăm activitate medicală; noi avem pregătire medicală. Distribuirea cardurilor nu este o activitate medicală, deci nu ni se poate impune s-o facem. Aceasta ar reduce substanțial timpul acordat consultațiilor. Atragem atenția că prin această inițiativă se dorește degrevarea de sarcini a altor instituții care au ca obiect relaționarea cu asigurații“, a declarat Dărăbanţiu.
„Cardul este al CAS”
În legătură cu situația cardului, același vorbitor a ținut să facă și o scurtă serie de precizări lămuritoare. „Cardul de asigurat nu este al medicului de familie, ci este al CNAS, fiind un instrument care are unicul scop de a supraveghea serviciile făcute pacienților. Aceste date sunt trecute pe un cip, deci ele nu pot fi citite direct ci doar printr-un cititor pe care… ar urma să-l achiziționăm tot noi – medicii de familie, din bani proprii. Ceea ce iar nu e în regulă. Cititoarele ar trebui să fie achizi­ționate tot de CNAS, la nivel național, printr-o licitație cu prețul cel mai mic, în condiții de confidențialitate – să nu poată fi cumpărat de oricine… și eventual să ne fie dat în custodie. Apoi, dacă se întâmplă un accident – Doamne ferește – pe o șosea, salvatorii n-ar avea ce afla direct de pe acest card. Deci cardul în sine nu salvează de fapt vieți, ci doar verifică efectuarea unor servicii medicale. Prin urmare, dacă acest card este al CNAS, servește activității CNAS, tot această instituție ar trebui să asigure distribuirea lui: fie prin Poșta Română (cum se întâmplă cu cardurile bancare, de exemplu), fie prin atribuirea acțiunii altor categorii. De asemnea și a cititorelor.
Și pentru că aceste carduri se fac doar cetățenilor peste 18 ani, mi-aș permite să le sugerez să implice în acțiunea de distribuire parlamentarii, care în felul acesta și-ar putea cunoaște ori vedea față în față alegătorii“, a încheiat argumentația doctorul  Adrian Dărăbanțiu.
Colegiul medicilor reclamă confidențialitatea
Președintele Colegiului Medicilor Arad, doctorul Titus Ududec, a ținut să evidențieze o dată în plus un aspect important, cel al confidențialității datelor personale ale pacienților. „Dacă noi trecem toate datele pe respectivul card, atunci orice entitate care va achiziționa un cititor de carduri va avea acces la datele pacientului. Cum va fi atunci gestionată situația asigurărilor personale de orice fel? Eu consider, de asemenea, că și de achiziția acestor cititoare trebuie să se ocupe tot CNAS“, a spus Ududec.
O problemă de normalitate a fost subliniată și de doctorița Doina Moș, legată de posibilitățile materiale ale medicului. „Dacă medicul de familie nu-și permite – financiar vorbind –  achiziționarea acestui aparat, cum va decurge mai departe activitatea? De ce trebuie să aibă medicul de familie și alte griji decât aceea de a veghea la starea de sănătate a pacienților săi?“ se întreba, deocamdată retoric, doctorița.
Tinerii rămân fără card?
O întrebare care „plutea în aer“ și căreia i-a dat glas doctorița Dorica Sănduțu a fost legată de situația copiilor și a tinerilor sub 18 ani. „În mod normal ei nu vor primi acest card de asigurare. Cum se va face atunci contabilizarea serviciilor medicale pe care aceștia le primesc, știut fiind faptul că frecvența cea mai mare aici se înregistrază. Credem că aici ar trebui să se găsească o soluție imediată în cazul în care acest mecanism se va pune în mișcare“.
Concluzia conferinței de presă a fost subliniată tot de doctorul Dără­banțiu, care a făcut încă o dată precizarea că aceasta a avut scopul de face cunoscut poziția medicilor de familie arădeni care „nu sunt dispuși să facă o activitate nemedicală, care nu este prinsă în stipulările contractului civil încheiat cu CNAS și despre care nu s-a comunicat decât prin presă“.

Recomandările redacției