crisanReprezentanţii filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român şi ai  Partidului Democrat Liberal cer guvernanţilor să nu mai pună tunurile pe agenţii economici. Democrat-liberalul Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, critică proiectul pilot al autorităţilor centrale, care presupune că inspectorii ANAF trebuie să facă verificări la firme, pentru identificarea muncii „la negru“ şi a cazurilor de evaziune. Controalele vor fi efectuate în parteneriat cu Inspecţia Muncii, începând din semestrul II al anului. Nicolae Ioţcu este de părere că, Guvernul dă dovadă de lipsă totală de viziune, mai mult, „cei care guvernează sunt într-un permanent şi total război cu mediul de afaceri“. Acesta spune că, în realitate, aceste demersuri arată doar lipsa de capacitate politică a PSD de a genera creştere economică. „După doi ani de guvernarea PSD încă asistăm la felul în care Guvernul bâjbâie, ca într-un joc de-a «baba oarba», doar-doar va agăţa acei evazionişti pe seama cărora pune lipsa sa de performanţă.(…) Ameninţările cu controalele nu ajută agenţii economici, iar faptul că sunt bănuiţi şi acuzaţi permanent de necinste chiar de către cei care se presupune că ar trebui să le reprezinte interesele ne arată dimensiunea ignoranţei acestora. Lipsa unor politici fiscale adecvate, care să asigure creşterea economică, este compensată de Guvern prin intimidări şi presiuni“, susţine Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

Torţionari economici

Nicolae Ioţcu face un apel, în numele mediului de afaceri, pentru încetarea acestor practici. „În numele mediului de afaceri arădean care asigură un procent scăzut al şomajului în judeţul nostru, fac un apel la politicienii de la Bucureşti, la reprezentanţii puterii, să înceteze cu aceste practici de «torţionari economici»! Să se concentreze pe crearea mecanismelor prin care firmele se pot dezvolta, în loc să le blocheze activitatea cu controale în lanţ; să caute mijloace de îmbunătăţire a imaginii şi creşterea atractivităţii mediului românesc de afaceri, în loc să îl denigreze permanent în relaţia cu instituţiile internaţionale şi cu potenţialii investitori din afară. Mă întreb care este percepţia unui om de afaceri occidental faţă de mediul economic românesc blamat de propriul său Guvern?!“,  a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean.

„Suntem asupriţi doar pentru a ni se lua banii”

La rândul său, Marin Crişan, preşedintele filialei Arad a Confederaţiei Patronatului Român (CPR), îi acuză pe guvernanţi că fac tot ceea ce le stă în putinţă doar pentru a lua banii agenţilor economici. „Dacă noi suntem omorâţi de atâtea controale, firmele de stat au pierderi de zeci de milioane de lei, iar nimeni nu le face nimic. Noi suntem asupriţi doar pentru a ni se lua banii, pentru a fi decimaţi. În aceste condiţii, le cerem reprezentanţilor firmelor verificate să nu semneze niciun act de control, iar în momentul în care au loc astfel de acţiuni, să ne cheme şi pe noi, cei de la Patronat, să vedem care este relevanţa controlului”, a declarat Marin Crişan.

De menţionat că reprezentanţii Confederaţiei Patronatului Român au dat publicităţii o scrisoare deschisă prin intermediul căreia susţin demersurile făcute de Blocul Naţional Sindical, care cere revenirea la un mediu de afaceri normal, generator de prosperitate. Comitetul Director al CPR susţine demersurile Blocului Naţional Sindical pentru readucerea în atenţia clasei politice a subiectelor de maximă însemnătate pentru bunul mers al ţării şi îşi doreşte ca autorităţile statului să ia măsuri urgente pentru însănătoşirea economiei, măcar acum, când ameninţarea colapsului este cât se poate de reală în multe domenii de activitate, se arată în scrisoare. Patronatul cere printre altele, îmbunătăţirea cadrului economic şi al mediului de afaceri, combaterea muncii la negru, reducerea impozitării muncii şi modificarea metodologiei de control în sensul încurajării înfiinţării de noi locuri de muncă şi nu al descurajării prin cuantumul amenzilor aplicate.

Sandra Stoler

Lucian Şerban

 

Recomandările redacției